Fondu ohrožených dětí zbyly jen Klokánky, také jim chybí peníze

Fond ohrožených dětí musí do poloviny dubna zrušit šestadvacet pracovišť a zařízení, která poskytují sociální služby. Z velké části jde o terénní pomoc pro rodiny, v pěti případech se jedná o azylové domy. Úřady Fondu odebraly registraci těchto služeb, zůstanou mu už jen Klokánky. „Hledáme řešení, aby zařízení mohla fungovat dál,“ uvedl ředitel Fondu ohrožených dětí Jiří Vaněk. Nepodařilo se to ale u všech zařízení: čtrnáct jich končí úplně, včetně tří azylových domů.

O odebrání registrace rozhodl pražský magistrát. Minulý týden to potvrdilo i ministerstvo práce a sociálních věcí. Rozhodnutí je definitivní. „Registrace byla odebrána z důvodů nesplnění jedné z podmínek, což je v tomto případě bezdlužnost,“ uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Po odebrání registrace Fondu zůstanou jen Klokánky. I ty se ale potýkají s finančními problémy. Fondu, ani dalším podobným zařízením, totiž stále nepřišly státní peníze za prosinec. Žádají také další dotace na doplacení svých služeb. Pokud prostředky nezískají, hrozí uzavření některých zařízení.

Podle mluvčího ministerstva práce Petra Habáně prodleva souvisí s nastavením rozpočtu, situace se proto opakuje každý rok na počátku roku. „Prodleva souvisí s nastavením státního rozpočtu, kdy ministerstvo práce může s prostředky manipulovat až v situaci, kdy jsou k dispozici, a může je dále odeslat krajům. Všichni zřizovatelé a kraje o této situaci vědí,“ řekl.

Fondu ohrožených dětí zbyly jen Klokánky, také jim chybí peníze (zdroj: ČT24)

Zařízení pro okamžitou pomoc dostávají na dítě měsíčně státní příspěvek 22 800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě v domově nepobývá. Na to si dětské azylové domy stěžují. Tři desítky zařízení, z nichž Klokánky tvoří polovinu, žádají dofinancování svých služeb a vyhlášení dalších dotací. Chybějící sumu za loňský leden až říjen vyčíslily na 61,4 milionu korun. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) před nedávnem řekla, že mimořádnou dotaci pro Klokánky nechystá a ani by pro ni nehlasovala ve vládě.

Podle ministryně by se financování azylových domů pro děti v tísni mělo změnit příští rok od dubna. Upravit by ho měla novela o sociálních službách. Místo příspěvku od státu za pobyt dítěte by se vyplácela částka na lůžko. Klokánky a jiné domovy by pak dostávaly peníze i tehdy, pokud by v nich žádné děti nebyly. Ministryně zdůraznila, že podmínkou pro změnu financování bude ale to, aby kraje přesně stanovily, kolik míst pro děti v tísni potřebují a kde je chtějí mít. Situací se už začalo zabývat ministerstvo financí. Prozkoumalo rozpočet resortu práce a doporučí mu, kde by mohl peníze na dotace na dofinancování ve své pokladně vzít.