Výtvarník Černý musí za urážku zaplatit Milanu Knížákovi sto tisíc

Výtvarník David Černý musí zaplatit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi sto tisíc korun za urážku v televizním dokumentu. Rozhodl tak pražský vrchní soud, který případ řešil už potřetí. Nejvyšší soud totiž v minulosti rozsudek dvakrát zrušil. Úterní rozhodnutí je sice pravomocné, lze ale opět podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Černý Knížáka počátkem roku 2011 označil v televizním dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za „nafoukaného kriploidního ču***a“. Podle Knížáka ho tím chtěl výtvarník úmyslně znevážit, a zasáhl tak do jeho práva na čest a důstojnost.

Vrchní soud opakovaně dospěl k závěru, že použité hrubé výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující satisfakcí. Předseda odvolacího senátu Karel Podolka v úterý citoval z několika rozsudků jiných tuzemských i evropských soudů, které za urážku rovněž přiznaly finanční satisfakci. Podle těchto rozsudků nemůže být cílem kritiky zesměšnění, urážka nebo pomluva, což se podle soudu stalo i ve sporu Knížáka s Černým.

„Cílem nebyla kritika, ale nepochybně přímý útok na čest a důstojnost osoby žalobce,“ zdůraznil při zdůvodnění rozsudku Podolka. Umělec má navíc Knížákovi zaplatit dalších zhruba 53 tisíc korun, což jsou náklady na zastoupení v soudním řízení, které vyčíslil Knížákův advokát.

Prezident Havel předává Davidu Černému cenu Jindřicha Chalupeckého
Zdroj: Tomáš Železný/ČTK

Soudce kritizoval také Českou televizi, která podle něj při vysílání dokumentu selhala. ČT byla původně druhým účastníkem sporu – v minulosti už se ale stejně jako Černý omluvila. Nyní soud řešil pouze nárok na finanční odškodnění ze strany Černého.

Spory mezi oběma umělci jsou letité. V roce 2000 odmítl Černý převzít cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii do doby, dokud Knížák neodejde z jejího vedení. Knížák ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.