České soudy by mohli urychlit soudci v záloze

Události: České soudy by mohli zrychlit soudci v záloze (zdroj: ČT24)

České soudy v poslední době zrychlují, vyplývá ze statistik. Za poslední rok snížily počet nevyřízených kauz o víc než 10 procent. Přesto na verdikt stále čeká kolem dvou set tisíc případů. Podle ministerstva spravedlnosti má s nedodělky pomoct elektronizace spisů, stovky nových asistentů nebo jakási obdoba aktivních záloh v podobě emeritních soudců. Ti by mohli pracovat v přetížených krajích.

Symbolem dlouhodobě zahlcené české justice jsou soudy v severních Čechách. I tam ale pomalu začíná svítat na lepší časy. „Letos se poprvé stalo, že je Ústecký kraj plně obsazen soudci podle tabulkových míst tak, jak má. To se v posledních letech nikdy nepodařilo,“ říká místopředsedkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Lenka Ceplová.

V nejrozsáhlejší agendě - civilních kauzách - místní okresní soudy srazily počet nedodělků o 15 procent. Podobné číslo platí i pro celorepublikový průměr. Počet nedodělků se snížil ze 193 na 166 tisíc.

„Změnili jsme způsob přidělování soudců tak, že zohledňujeme právě množství starých věcí, které na jednotlivých soudech jsou,“ vysvětluje ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Počty soudních nedodělků
Zdroj: ČT24

Zkušení emeritní soudci by systému pomohli, věří Soudcovská unie

Přestože celkově je teď soudců dost, ne všichni oblékají taláry týden co týden. „Stabilní procento soudců jsou buď ženy na rodičovské nebo mateřské dovolené, případně dlouhodobě nemocní kolegové. Například v Praze máme 20 let trvale zhruba třicítku soudkyň na mateřské dovolené,“ říká předseda městského soudu v Praze Libor Vávra.

Právě dočasně chybějící pracovní síly by mohli v budoucnu nahrazovat takzvaní emeritní soudci. Podle ministerského návrhu by měl každý soudce při odchodu z funkce možnost přejít do zálohy, ve které by pobíral část platu. A v případě potřeby by mohl být povolán k soudu s velkým počtem nedodělků.

Soudy návrh vítají. „Při dnešní vzrůstající aktivní schopnosti lidí si myslíme, že pokud by byli nasazováni zejména u soudů prvních stupňů, jejich letité zkušenosti by daly záruku, že by systému pomohli,“ míní prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Stáří nevyřízených případů u soudů
Zdroj: ČT24

Soudy ale zároveň upozorňují na to, že jim chybí další lidi. Přestože ministerstvo na začátku roku uvolnilo peníze na tři stovky asistentů, plat kolem dvaceti tisíc právníky neláká.

„Narážíme tam na možnosti státního rozpočtu. Hledáme spíš jiné cesty, například jak nabídnout lidem lepší perspektivu,“ nastiňuje ministr Pelikán.

Problém v nedostatečném počtu pomocníků soudců vidí i Daniela Zemanová. Podle ní je ale zapotřebí i revize procesních předpisů.

Všechny konflikty nemusí končit u soudu

Justice se chce zbavit třeba řešení pokut od dopravních podniků. Soudy zřejmě nebudou muset rozhodovat ani o penězích ze stavebních spoření pro děti. „Ne všechny konflikty o právu musí řešit justice. Justice vždycky zůstane tím nejsložitějším, nejformálnějším, nejdražším mechanismem,“ upozorňuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Resort spravedlnosti se teď brání tomu, aby na soudy přešly spory mezi zákazníky a mobilními operátory, což byla až dosud agenda Českého telekomunikačního úřadu. „Tak jako například centrální banka, jakožto regulátor trhu, nerozhoduje spory z nezaplacených hypoték, nevidíme důvod, proč bychom tyto spory z nezaplacených faktur měli řešit my,“ říká mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

I pokud agenda přejde na justici, stohy spisů by měly začít ze soudů mizet. Podle plánů ministerstva by totiž justice měla do tří let přejít na elektronický systém.

Vydáno pod