Úsvit znovu mění název, bude z něj Úsvit s Blokem proti islámu

Parlamentní strana Úsvit - Národní koalice na konferenci oznámila změnu názvu. Kvůli sbližování s Blokem proti islámu se bude nově jmenovat Úsvit s Blokem proti islámu. Souhlasí s tím oba subjekty. Na konferenci se řešil i program pro nadcházející volby, za nejdůležitější Úsvit považuje ochranu státních hranic a obnovení pohraniční policie.

„Blok proti Islámu má také téma boje proti radikálním formám islámu, které nerespektují naši kulturu. Takže je potřeba, aby lidé věděli, že ta spolupráce tam je,“ řekl k důvodům změny názvu předseda poslaneckého klubu Marek Černoch.

Úsvit mění svůj název už počtvrté

Úsvit se původně jmenoval Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, pak svůj název zkrátil na Úsvit přímé demokracie, po rozchodu s Tomiem Okamurou se přejmenoval na Úsvit - Národní koalice. Předseda strany Miroslav Lidinský označil za pět základních pilířů programu do krajských i dalších voleb bezpečnost a obranu státu, vzdělání a kulturu, solidaritu se seniory a handicapovanými, principy přímé demokracie a maximální svobodu podnikání. Pomocí těchto pilířů chce, jak řekl, zakotvit Úsvit ve středu politického spektra jako stranu ekonomicky liberální, ale solidárně a kulturně konzervativní.

Chceme postupovat demokraticky, hlásá Konvička

„Půjdeme společně do krajských voleb,“ oznámil předseda Bloku proti islámu Martin Konvička. V projevu na konferenci ujišťoval, že odmítá násilí a chce postupovat demokraticky. „Byť je situace kritická a je třeba rázně změnit politické poměry v zemi, chceme tak činit demokraticky, legální cestou,“ řekl. Proto je podle něj důležitý úspěch v krajských volbách.

Úsvit plánuje šířit svůj program pod názvem Hrdá a bezpečná země. Ochranu hranic a znovuzřízení pohraniční policie označil předseda Lidinský za základní body programu. „Ten program jakoby se téměř netýká islámu, byť samozřejmě reaguje na to civilizační ohrožení, před kterým náš prostor, naše země stojí a bude čím dál více stát,“ uvedl Konvička.

  • Poslanecký klub Úsvitu má nyní ve Sněmovně osm poslanců. Ve volbách v roce 2013 získalo hnutí 14 mandátů, část poslanců z klubu ale po rozporech s bývalým předsedou Tomio Okamurou odešla.