Nepohodlného svědka zakopali v lese, čtyřem lidem hrozí výjimečné tresty

Akce KOREK: Zadržení podezřelých z nájemné vraždy (zdroj: ČT24)

Kriminalisté obvinili čtyři lidi z několik let staré nájemné vraždy Slováka. Tělo muže bylo zakopané v lese v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Zavražděný byl podle policie nepohodlným svědkem rozsáhlého obchodu s drogami. Obviněným hrozí až 20 let vězení nebo výjimečné tresty.

Na případu s krycím názvem Korek začali detektivové pracovat loni v květnu, když získali informaci o možné nájemné vraždě, která se měla stát v roce 2012 ve Středočeském kraji. V polovině listopadu 2015 našli v lese v Ralsku zakopané tělo.

Kriminalisté následně zadrželi dva Čechy, u kterých našli několik zbraní, z toho jednu drženou nelegálně, větší množství střeliva, omamné a psychotropní látky a větší finanční hotovost. „Oba byli obviněni z vraždy, a to dílem ve spolupachatelství a dílem formou návodu, a jsou stíháni vazebně,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Z vraždy kriminalisté obvinili i dalšího Čecha, který byl v té době ve vězení kvůli jiné trestné činnosti. Čtvrtým podezřelým je Slovák zadržený na Slovensku na základě evropského zatykače. Soud už rozhodl o jeho vydání do ČR a začátkem února byl obviněn z vraždy ve formě návodu a skončil také ve vazbě.

Nepohodlný svědek obchodu s drogami

Podle Hantáka vše nasvědčuje tomu, že obětí se stal Slovák narozený v roce 1974. Vražda se měla stát v říjnu 2012 po vzájemné dohodě mezi objednavateli ze Slovenska a vykonavateli na území Česka. 

„Zavražděný se měl na Slovensku stát nepohodlným svědkem rozsáhlého dlouhodobého obchodu s drogami, na kterém se údajně nějaký čas částečně podílel. Následně ale začal svým chováním ohrožovat zaběhnutý obchod, a bylo tedy rozhodnuto o jeho dočasném ukrytí v Praze,“ uvedl Hanták.

Krátce po příjezdu do České republiky už ale podle Hantáka měly konkrétní osoby rozhodnout o jeho fyzické likvidaci „K té pak mělo za úplatu dojít na předem připraveném místě v Ralsku,“ dodal mluvčí.