Babiš nechce dát NKÚ peníze na nové sídlo, podle Kaly ohrožuje nezávislost úřadu

Prezident NKÚ se pře s Babišem kvůli stavbě nového sídla instituce (zdroj: ČT24)

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala se ostře pustil do ministra financí. Andrej Babiš (ANO) podle něj ohrožuje nezávislost úřadu, když odmítá dát peníze na stavbu nového sídla instituce. Investice je už schválená, podle Babiše je ale příliš drahá.

Nejvyšší kontrolní úřad má nyní pronajaté sídlo v pražských Holešovicích. Nájemní smlouvu má uzavřenou do roku 2023. Ročně za budovu zaplatí 16,7 milionu korun. Podle Kaly ale není jisté, jestli může v nájmu za podobných podmínek zůstat i po tomto datu. Vyzval proto Babiše, aby vládě co nejdřív předložil návrh na stavbu nové budovy.

Úřad chce nové sídlo postavit na svém pozemku, který leží jen necelý kilometr od pronajaté budovy. Vyrůst by mělo do roku 2020 a náklady se odhadují na téměř 690 milionů korun.

Podle Babiše je ale tato částka příliš vysoká a požaduje celý projekt znovu prověřit. „Nemohu souhlasit s investicí za 700 milionů, kterou považuju za velice neekonomickou,“ prohlásil.

Od Kaly za to ale na zasedání sněmovního kontrolního výboru schytal tvrdou kritiku. „Určitý útok na nezávislost to je. Pokud si někdo uzurpuje právo rozhodovat o našem rozpočtu, nechápu, jak jinak to mám interpretovat,“ konstatoval šéf NKÚ.

„Já se prostě domnívám, že celá podstata je, že někdo má zájem o ten pozemek,“ dodal Kala. „To bych si já mohl také zaspekulovat, jestli někdo nechce provizi od stavební firmy,“ reagoval Babiš.

Současné sídlo NKÚ ve výškové budově Tokovo v pražských Holešovicích
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu jakékoliv spekulace s pozemkem odmítá. „Předjímat, že bychom tento pozemek chtěli jakkoliv blokovat nebo dopředu věděli, kdo z privátní sféry by si ho chtěl koupit, to odmítám. Je to nesmysl,“ řekla České televizi.

Jestli ministr financí nakonec peníze uvolní, bude jasné do dvou týdnů. Novou stavbu už podpořili všichni poslanci kontrolního výboru. Podle jeho předsedy Vladimíra Koníčka (KSČM) jde o ústavní instituci, která nemůže být donekonečna v nájmu. Na pozemcích by navíc mělo kromě sídla NKÚ vyrůst i sídlo parlamentní knihovny a jejího archivu.