Může policie vpadnout do domu, aby zabavila zbraň? Populistický nápad, tvrdí Korte

Zákonodárci možná budou měnit vládní návrh na zpřísnění pravidel pro legální držitele zbraní. Některým z nich se nelíbí například možnost policejních domovních prohlídek, na zasedání bezpečnostního výboru sněmovny tuto možnost kritizovala i část vládních poslanců.

Kabinet předlohou reagoval na předloňské výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a tragédii v Uherském Brodě, při níž střelec zabil v restauraci osm lidí a nakonec i sebe. Proti úpravě nakládání s municí poslanci námitky na rozdíl od změn v držení zbraní neměli.

Mnozí členové výboru zpochybnili navrhované rozšíření oprávnění policie v odůvodněných případech zadržet zbraň přímo v obydlí jejího majitele. Podle Daniela Korteho (TOP 09) jde o porušení domovní svobody; novelu označil za populistickou, ničemu prý nezabrání. Tragická událost se podle něho zneužila pro omezování práv lidí a zvyšování pravomocí policie.

Výhrady k tomuto ustanovení měla i část koaličních členů výboru. Podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) předloha rozšiřuje institut domovní prohlídky nepřípustným způsobem. Další členové výboru včetně předsedy Romana Váni (ČSSD) mluvili ohledně zákona o politickém zadání.

Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna ale trval na tom, že ustanovení je v souladu s ústavou. „Nejde o novinku, kterou bychom ve správním řádu neměli,“ řekl.

Platnost zbrojního průkazu? Černochová chce zachovat deset let

Vládní novela také zajišťuje lékařům přístup do centrálního registru zbraní, aby věděli, jestli jejich pacient vlastní zbrojní průkaz. Další změna se týká například lidí, kteří mají různé lékaře kvůli zbrojnímu průkazu a běžnému léčení. Policie v takovém případě bude moct určit, jaký lékař poskytne posudek kvůli zbrojnímu průkazu.

Poslanci už přišli s návrhy úprav u zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu. Jana Černochová (ODS) chce zachovat nynější stav, nebo nechat desetiletou platnost s tím, že jeho držitel by se ale musel každých pět let podrobit zdravotní prohlídce. „Hájíme pět let,“ reagoval Mlsna a postavil se proti tomu oddělit lhůtu platnosti průkazu od povinné lékařské prohlídky.