Stát chce odkoupit areál ve Vrběticích – testovaly by se tam třeba drony

Stát odkoupí nebo smění pozemky v muničním areálu ve Vrběticích, kterým v roce 2014 otřáslo několik výbuchů. Rozhodla o tom vláda s tím, že do budoucna zůstane bez munice a má sloužit pro výcvik či testování dronů. Tři sklady by pak měl mít pro své potřeby státní podnik VTÚ.

Pozemky ve vrbětickém areálu patří několika různým vlastníkům: státním institucím i soukromým firmám či osobám. Vojenský technický ústav (VTÚ), který muniční sklady spravuje, hospodaří pouze na asi jedné desetině pozemků.

Vrbětice spadají pod Vlachovice – jejich starosta Zdeněk Hověžák garanci státu vítá: „Po té události je garance státu lepší, než kdyby to připadlo soukromníkům,“ uvedl starosta. Ten ale předpokládal, že se k budoucnosti areálu budou moci vyjádřit starostové z okolí, prý to slíbil i premiér Sobotka: „O tom, že ten bod bude zařazen na jednání vlády, jsem se dozvěděl včera. Přijde mi, že se jednalo o nás bez nás,“ dodal Hověžák.

Po předloňských výbuších už je z areálu veškerá munice odvezena. Prostor je navíc oplocen a zabezpečen čidly a ostrahou, kterou už nezajišťuje armáda, ale pracovníci státního podniku Vojenské lesy a statky.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Vyšetřování explozí stále pokračuje, dokončeno by mělo být zhruba do poloviny roku. „Během roku 2016 proběhne také povrchová sanace a potom následně s největší pravděpodobností hloubková podle přísnějších vojenských standardů,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

V areálu předloni vybuchly dva muniční sklady. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.