„To, co udělali, je obdivuhodné.“ Stropnický vyznamenal vojáky za záchranu života

Ministr obrany Martin Stropnický vyznamenal tři české vojáky za záchranu života. Díky pomoci od poručíka Petra Michka přežila mladá žena, která byla zraněná při autonehodě. Kapitán Petr Ungermann a nadrotmistr Jaroslav Hálko zachránili život třináctiměsíční holčičce.

Tři vojáky vyznamenal ministr obrany Martin Stropnický (ANO) za záchranu lidského života. Petr Michek, Petr Ungermann a Jaroslav Hálko získali záslužný kříž ministra obrany 3. stupně a finanční dar. Účastníci velitelského shromáždění je ocenili potleskem.

„To, co tři vojáci české armády dokázali, je obdivuhodné. Poskytnutí pomoci druhému člověku v okamžiku nejvyšší nouze je obrazem základního mravního principu, lidské solidarity,“ ocenil ministr trojici vojáků.

Kapitán Ungermann a nadrotmistr Hálko z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou pomohli matce, jejíž dítě prodělalo náhlý záchvat febrilních křečí. Holčička byla ve stavu, kdy už nereagovala na podněty okolí. Vojáci jí poskytli první pomoc a přivolali záchrannou službu.

Poručík Petr Michek z 25. základny protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích byl svědkem dopravní nehody, při níž byla těžce zraněna mladá žena. Bez jeho pomoci by havarovaná řidička nepřežila.

Vydáno pod