Tři centimetry za hodinu, deset za dopoledne. Po sněžení přijde náledí

V noci se bude v Čechách tvořit náledí. Výstrahu platnou od 19 hodin vydal Český hydrometeorologický ústav, který během dne také upozorňoval na vydatné sněžení. V Libereckém kraji napadlo dopoledne až deset centimetrů sněhu, hustě sněžilo takřka v celém Česku. Kolem poledne v některých regionech přibyly i tři centimetry za hodinu. Kvůli nehodám byly uzavřeny dálnice D0, D1 a D7. Na D7 se u Prahy stala hromadná nehoda, na D1 na Benešovsku se střetlo auto s chodcem.

Od středečního rána platila na východě a jihovýchodě Čech i v západní oblasti Moravy výstraha na silné sněžení, před polednem ji meteorologové nakrátko rozšířili a zdůraznili pro oblast severních Čech od Děčínska po Trutnovsko. Zejména se naplnila v Libereckém kraji, kde od rána do poledne napadlo místy až deset centimetrů. To odpovídalo očekávání, že za hodinu napadnou zhruba tři centimetry.

Podívejte se, jak rozmary počasí zaznamenali přispěvatelé projektu iReportér ČT: 

Odpoledne ale výstrahu na sněžení – kterou ČHMÚ stáhl předčasně, původně měla platit na Vysočině až do večera, na severovýchodě Čech do 16 hodin – vystřídala výstraha na tvorbu náledí. Řidiče a chodce ohrozí především v noci, mohlo by se tvořit od 19 hodin do čtvrtečního rána.

Hrozba náledí se týká převážně Čech, a navíc ne celých. Platí pro celý Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Středočeský kraj a Prahu, v Královéhradeckém kraji se potom týká Jičínska a Trutnovska, na Vysočině Havlíčkobrodska a Pelhřimovska. Jde především o nižší a střední polohy, kde se během dne oteplilo a místo sněžení začalo pršet. „Nejvyšší pravděpodobnost tvorby náledí je v nížinách, kde bude během odpoledne sněhová pokrývka odtávat a v noci by pak mělo mrznout,“ upřesnili meteorologové.

Deset centimetrů na vozovce, deset kilometrů na tachometru

Navzdory hustému sněžení zůstala celý den otevřena silnice z Tanvaldu do Harrachova, kam často za špatného počasí silničáři zapovídají vjezd nákladní dopravě. Přesto ve stoupání jeden kamion uvízl. Pro nákladní dopravu nad 12 tun je ale uzavřená silnice třetí třídy z Raspenavy do Mníšku přes Oldřichovské sedlo„Je tam ujetá vrstva sněhu. Pro kamiony bude uzavřená minimálně do čtvrtečního rána,“ uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. Hlavní tahy v kraji jsou podle něj převážně mokré se zbytky rozbředlého sněhu.

Podle mluvčí liberecké policie Vladimíry Šrýtrové přijali jen během dopoledne na 30 oznámení o dopravních nehodách, špatné sjízdnosti vozovek nebo uvízlých kamionech. Problémy se sjízdností byly v kraji hlavně kolem poledne a na několika místech byla neprůjezdná i čtyřproudá silnice 35 mezi Libercem a Turnovem. Například čtyři kamiony zablokovaly silnici za tunelem v Liberci.

Nákladní auta uvízla i na dalších místech v kraji, třeba v Jilemnici, ve Studenci, v Bedřichově nebo Jablonci nad Nisou. Obtížně sjízdná byla například i silnice v Hrubé Skále a Karlovicích v Českém ráji.

Policisté v kraji řešili i několik hromadných nehod. Deset aut se srazilo na zledovatělé silnici u Stružince na Semilsku, hromadná nehoda se obešla bez zranění. Čtyři auta se střetla na silnici 35 u Jeřmanic, tři v Košťálově na Semilsku a v ulici České mládeže v Liberci. I tyto nehody se obešly bez zranění.

Události: Sněžení a náledí zkomplikovalo dopravu v Česku (zdroj: ČT24)

Nehody uzavřely tři dálnice

Sníh zakryl mnoho silnic první třídy i předjížděcí pruhy dálnic. Nejrozsáhlejší nehoda se stala na dálnici D7 před Prahou, kde ve směru do města před polednem havarovalo na 4. kilometru deset aut. Nehody skončily bez vážnějších zranění, dálnice byla téměř dvě hodiny neprůjezdná. Krátké uzavření Pražského okruhu, ovšem v opačném směru, si vyžádala i dopolední nehoda tří vozidel mezi Slivencí a Ořechem. 

Nejtragičtější následky ale měla nehoda, která s počasím souvisela jenom částečně. Na dálnici D1 na 45. kilometru, tj. poblíž Divišova na Benešovsku, se ocitl chodec, se kterým se střetlo auto. Dálnice byla ve směru na Prahu neprůjezdná zhruba hodinu, u nehody zasahovali záchranáři s vrtulníkem. 

Nehoda na D7
Zdroj: ČT24

K nehodám došlo i mimo dálnice, mezi největší patří havárie čtyř aut u Vyšehoří na Šumpersku. Tři lidé utrpěli zranění, jednoho museli z vraku auta vyprostit hasiči. Naopak v Kraji Vysočina, kterého se podle první výstrahy mělo sněžení dotknout nejvýrazněji, zatím nezpůsobilo výrazné dopravní komplikace. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, v regionu se nestaly vážnější nehody ani žádný vůz neuvázl v kopci. „Zatím jsme v pohotovosti a jsme připraveni zasáhnout, pokud si to vývoj počasí vyžádá,“ ubezpečil však Petr Paštyka z dispečinku krajských silničářů.

Meteorologové také upozornili, že v noci se vyjasní a může se začít tvořit náledí. Po mrazivé noci by se mělo oteplit, teploty přes den budou s výjimkou hor nad nulou, na Moravě a ve Slezsku má být až 10 stupňů, a bude pršet.