V Jeseníkách zemřel lyžař. V plné rychlosti narazil do stromu

Šestačtyřicetiletý muž se v úterý dopoledne smrtelně zranil při lyžování v jesenickém středisku Karlov pod Pradědem. Nepřežil náraz do stromu, přestože měl helmu. Okolnosti nehody prověřují bruntálští policisté, kteří nařídili soudní pitvu zemřelého. V Jeseníkách je to během zimní sezóny třetí úmrtí.

Podle jesenické horské služby muž v plné rychlosti vyjel z trati a narazil do stromu. „Svědci uvedli, že těsně po nehodě ještě komunikoval, pak ale ztratil vědomí,“ řekl horský záchranář Martin Chalupa, který na místě zasahoval.

Nejprve se snažili lyžaři pomoci lidé, kteří ho našli ležet u stromu vedle sjezdovky. „V oživování pokračovali přivolaní zdravotníci. Bohužel, museli konstatovat smrt,“ informovala mluvčí bruntálské policie Petra Jiroušková. Potvrdila, že policie okolnosti neštěstí prověřuje. Proč, to neuvedla. „Příčinu mužovy smrti určí nařízená soudní pitva,“ řekla.

Zásah Horské služby
Zdroj: ČT24

Na místě pomáhal krizový intervent, který je vyškolený na první psychologickou pomoc pozůstalým. Vyjel tam i vrtulník letecké záchranné služby. Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl řekl, že v době příjezdu zdravotníků lyžař nejevil známky života. „Obnovit činnost srdce se marně snažili asi hodinu,“ řekl.

Podobný případ se stal letos v Beskydech, kde 8. ledna zahynul při sjíždění sjezdovky v Bílé snowboardista středního věku. Vyjel mimo trať a narazil do zledovatělé hromady sněhu. Přes rychlou pomoc profesionálních záchranářů se ho nepodařilo zachránit. V Jeseníkách jde již o třetí úmrtí během zimní sezóny.