Soud zamítl vydání Nazmiho Sahina, které žádalo Turecko

Události: Český soud odmítl vydat Nazmiho Sahina do Turecka (zdroj: ČT24)

Vydání tureckého občana Nazmiho Sahina, po němž pátral Interpol a o jehož vydání žádalo Turecko, není přípustné. Rozhodl tak Krajský soud v Hradci Králové, který zároveň propustil muže z předběžné vydávací vazby. Páteční verdikt soudu je pravomocný a Sahin už krátce přes 13:00 opustil věznici. Policisté ho zadrželi loni v listopadu.

Po muži pátral Interpol, protože byl v Turecku odsouzen na šest let a tři měsíce za „napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka“ a vyhýbal se nástupu do vězení. 

O zadržení Sahina loni informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který oznámil, že česká policie zadržela mezinárodně hledaného člověka podezřelého z vazeb na teroristy.

Jenže Sahin získal v Itálii status uprchlíka, doma v Turecku byl prý pronásledován z politických důvodů. Sahinova obhájkyně Zuzana Dostálková před soudem uvedla, že je nepochybné, že její klient v Turecku neprováděl trestnou činnost teroristického charakteru, ale pouze činnost politickou.

Podle materiálů, které zaslalo Turecko, byl Sahin odsouzen za spáchání trestného činu členství v ozbrojené teroristické organizaci. Trestné činnosti se měl dopustil tím, že se v roce 2007 ve městě Van údajně setkal i s člověkem, v jehož oděvu byla nalezena písemnost, která měla nepříznivě ovlivnit vztahy a sociální situaci ve městě Van.

Prý byl také v kontaktu s lidmi z jedné z ozbrojených frakcí maoistické komunistické strany, která je ve spojení se Stranou kurdských pracujících. Maoistická komunistická strana je sice v Turecku považována za teroristickou organizaci, není však na seznamu teroristických organizací Evropské unie, vyplynulo z toho, co zaznělo u soudu.

Ne trestná, ale politická činnost

Státní zástupce Radek Soukup svůj návrh na nepřípustnost vydání zdůvodnil třemi překážkami. „První z nich byla, že jsme shledali, že jednání, které je součástí popisu skutku, není trestným činem dle našeho právního řádu, dále že se jedná o činnost s politických aspektem a v neposlední řadě s ohledem na ty hodnotící zprávy jsme dovodili, že postavení pana Sahina by mohlo být ohroženo,“ řekl Soukup.

Soudce Sahina upozornil, aby doklady, které mu teď pošle, nosil trvale u sebe, aby nebyl znovu zatčen. Zatykač Interpolu totiž platí dál.
Vlastimil Weiner
redaktor ČT

Hradecký soud ho 26. listopadu poslal do předběžné vydávací vazby, protože shledal nebezpečí útěku. „Turecko bude muset doložit důkazy o napojení tohoto člověka na teroristické organizace,“ uvedl po zadržení Chovanec. „Bude muset dokázat, že jde opravdu o teroristu, nikoli pouze o politického oponenta,“ dodal. Pokud by krajský soud vydání povolil, tak by o něm ještě rozhodoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán. 

Sahin nyní podle svých slov zamíří do Německa, kde žije jeho sestra a švagr, kteří byli také přítomní u soudu. Zde si chce odpočinout a poté má v plánu vrátit se do Itálie, kde získal status uprchlíka.

Vydáno pod