Narození Karla IV. bude nejspíš oficiálním významným dnem

Den narození Otce vlasti Karla IV. se pravděpodobně stane oficiálním významným dnem České republiky. Připomínat by mohl i jeho matku Elišku Přemyslovnu. Sněmovna poslala úpravu novely o státních svátcích do závěrečného čtení.

Den narození českého krále a římského císaře Karla IV. před sedmi sty lety se nejspíš stane oficiálním českým významným dnem. Vyplývá to z poslaneckých úprav novely o státních svátcích, kterou ve čtvrtek sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

Novela měla přitom podle původní verze připomínat spojení přemyslovské a lucemburské dynastie, tedy sňatek Elišky Přemyslovny s Janem Lucemburským v roce 1310. Podle autorů novely spojení obou rodů významně posílilo českou státnost a vzešel z něj i pozdější Otec vlasti Karel IV.

Právě kvůli němu se sněmovní školský výbor rozhodl upravit novelu tak, aby se významným dnem stal 14. květen jako „Den Elišky Přemyslovny a Karla IV.“ Připadal by pak na den narození nejvýznamnějšího českého panovníka v roce 1316. Poslanec Petr Bendl (ODS) doporučil tuto verzi ještě upravit tak, aby byla spojena pouze se jménem Karla IV.

Poslanci chtěli připomínat i důchodce nebo studenty

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák chce spolu s novelou uzákonit další významný den, konkrétně Mezinárodní den seniorů, který se připomíná 1. října. „Tento den je oslavou všeho, co do společnosti přinášejí starší lidé, a zvyšuje povědomí o problémech, se kterými se potýkají,“ odůvodnil své stanovisko Sklenák. Jeho návrh však potřebnou parlamentní podporu zatím nenašel.

Svůj návrh předložila i exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Podle ní by měl 17. listopad, který se dnes připomíná jako Den boje za svobodu a demokracii, oficiálně připomínat i Mezinárodní den studenstva. Válková se svým návrhem už jednou neuspěla, přesto jej předložila znovu.

O podobě novely, kterou předložilo třiatřicet poslanců ČSSD, ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů a Úsvitu, rozhodne sněmovna až v příštích týdnech.

  • Karel IV. se narodil 14. května 1316 v Praze. Pocházel z rodu Lucemburků a byl také prvním českým králem, který se stal zároveň císařem Svaté říše římské. Původně byl pokřtěn jako Václav, nicméně při biřmování přijal jméno Karel po svém strýci Karlu IV. Sličném, francouzském králi, na jehož dvoře v mládí pobýval. Jako český král vešel do dějin především založením pražské univerzity, výstavbou kamenného Karlova mostu a hradu Karlštejn či Nového Města pražského. Zemřel na zápal plic v roce 1378. Otcem vlasti ho poprvé nazval jeho přítel Vojtěch Raňkův z Ježova ve své pohřební řeči.