Mezinárodní soutěž mladých architektů vyhrál student ČVUT

Soutěž architektů a designerů do 30 let Inspireli Awards vyhrál český student Jakub Hoffmann z Fakulty architektury na ČVUT v Praze. Uspěl se svým návrhem řešení prostoru pro Muzeum finské architektury v Helsinkách. O vítězi rozhodla mezinárodní porota, která vybírala z 250 studentů z 25 zemí světa.

„Je to poprvé, co se mi stalo, že když se s odstupem podívám na svůj projekt, nezpochybňuji některá řešení, která bych chtěl udělat jinak,“ říká vítěz prvního ročníku soutěže mladých talentů. Jakub Hoffmann se neplánuje nijak úzce zaměřovat na konkrétní tvorbu, chce zůstat u školních projektů všech možných typologií.

„Čeká mě diplomová práce na fakultě architektury ČVUT a pak se uvidí,“ přiblížil. Tématem práce je Kampus Albertov Karlovy Univerzity, které řeší dohromady se svými spolužáky. V rámci projektu Jakub Hoffmann zpracovává návrh sportovního centra.

Jakub Hoffmann: Cit pro architekturu se v Česku lepší (zdroj: ČT24)

Mladý architekt doufá, že lidé v České republice se posunou k vyšší vnímavosti pro architekturu. „Pořádá se stále více architektonických soutěží a myslím si, že naše společnost začíná vnímat architekturu lépe,“ zhodnotil úspěšný student.

Ročník 2015 byl prvním soutěžním ročníkem, zúčastnilo ho přes 250 soutěžících z 25 zemí a 45 univerzit z celého světa. Do finále se dostalo 50 soutěžících z 11 zemí a 17 univerzit. Vítěze soutěže pak vybírala odborná porota 25 významných architektů ze 6 kontinentů.