Myši testují nové zobrazení těla pomocí nanočástic, lidem poslouží do 10 let

Čeští lékaři začali testovat unikátní zobrazovací metodu těla. V budoucnu by mohla posloužit například k vyšetření cév bez ozáření a rizika alergické reakce. V novém centru se zatím metoda zkouší na myších. Vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy doufají, že by lidem mohla posloužit do deseti let. Jde o třetí komerční instalaci této technologie na světě a první za hranicemi Německa, kde byla vyvinuta.

Technologie založená na paramagnetických částicích umožňuje sledovat procesy uvnitř organismu pomocí takzvaných špionů - superparamagnetických nanočástic oxidů železa. Ty jsou šetrnější k organismu než současné metody, které mají rizika kvůli zatěžujícím radioaktivním nebo rentgenovým paprskům nebo kontrastním látkám, na něž mohou být alergie.

Přístroj určený především na sledování cévního řečiště slibuje větší rychlost i přesnost vyšetření. Umožňuje zobrazit cévní zásobení nebo je možné ho využít pro označení jednotlivých buněk či lékových nosičů.

Vědci testují vyšetření cév bez ozáření a rizika alergie (zdroj: ČT24)

V současné chvíli zabírá přístroj pro myši dvě místnosti. Pokud by měl sloužit lidem, zabral by skoro celé patro. Výrobci už proto pracují na jeho zmenšení. Aby fungoval, bylo také nutné obložit místnosti měděnými pláty. „Zajišťují, aby do místnosti nepronikl magnetický šum,“ uvedl vedoucí Centra pokročilého preklinického zobrazování Luděk Šefc. Všechny přístroje v centru jsou navíc energeticky náročné, a musely tak dostat samostatnou klimatizaci.

Centrum bude zkoumat nová léčiva

Přístroj je součástí nově otevřeného Centra pokročilého preklinického zobrazování. Centrum bude sloužit pro výzkum, který je nutný pro vývoj nových léčiv, ale neodehrává se ještě na pacientech.

Na malých laboratorních zvířatech se bude používat všech pět zobrazovacích metod v medicíně, jako je například rentgen a nyní navíc i nový zobrazovací přístroj. „Obrazy potom můžeme sloučit do jednoho a získáme tím daleko víc informací,“ dodal Šefc. Například o tom, jak se v těle šíří rakovina nebo do jakých tkání putují léky. 

Vydáno pod