Děti nemocné rakovinou netrpí jen nádory, ale i sociální izolací

Události: Začleňování dětí nemocných rakovinou (zdroj: ČT24)

Přestože je pro ně podpora okolí klíčová, bývají onkologicky nemocné děti často vyčleňovány ze společnosti. Upozorňuje na to kampaň, která dnes začala v Česku i jinde v Evropě. Podle lékařů se úspěšnost léčby rakoviny u dětí zvyšuje, uzdraví se více než 80 procent pacientů.

Jakub s rakovinou bojoval deset let. Lidé z celého světa mu pro štěstí posílali tisíce papírových jeřábů. „Měl chuť bojovat dál a viděl, že na to není úplně sám,“ říká jeho matka Kateřina Skotnicová.

Jakub se po transplantaci ledviny uzdravil. Dnes je mu třináct a pochvaluje si, že může konečně sportovat. „Užívá si chození do školy a seznamuje se s dětmi, protože neznal kolektiv, jen v nemocnicích,“ vysvětluje Skotnicová.

„Naši dětští pacienti se často dostávají do sociální izolace. Pro naši společnost je těžké vzít na vědomí, že existují děti onkologicky nemocné, plešaté, po amputaci,“ říká dětská onkoložka Fakultní nemocnice Motol Lucie Cingrošová.

Zdravotní klauni
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Nemocné děti rozveselují klauni

Červenými nosy a úsměvy pomáhají dětským pacientům také lidé z neziskové organizace Zdravotní klauni. „Začátek jde ztuha, ale pak se to většinou rozjede a je to vtipné,“ popisuje klaun Lukáš Vláčil. „Kouzlo vychází z momentální improvizace,“ doplňuje jej kolegyně Jana Epikaridis.

Zdravotní klauni navštěvují nemocnice už 15 let. Nově chodí také na operační sály nebo přímo do rodin. Pro Danielu Ručkovou to byla velká pomoc, především v posledních chvílích. Její třináctiletý syn Richard před měsícem zemřel na rakovinu plic. 

Ročně onemocní v Česku rakovinou zhruba 350 dětí. Až 83 procent se jich vyléčí. Podpořit malé pacienty má i kampaň Den dětské onkologie, která vyvrcholí v sobotu před pražským Národním divadlem. Cílem je především šířit povědomí o problematice dětské onkologie a podpořit znovuzařazení nemocných dětí do společnosti.