Do třetice všeho dobrého a zlého. Janoušek opět žádá o přerušení trestu

Pražský lobbista Roman Janoušek znovu žádá o přerušení výkonu trestu. ČT to řekla Simona Tesařová, mluvčí Krajského soudu v Brně. Jedná se už o třetí snahu dostat se zpoza mříží, v předchozích dvou případech se vždy neúspěšně odvolával na zdravotní stav. Příčina aktuální žádosti není známá.

„Žádost k nám dorazila 1. února. Soud si nyní musí vyžádat lékařské zprávy a zprávu z věznice, vzhledem k tomu, že v minulosti pan Janoušek žádal o přerušení ze zdravotních důvodů. Pak bude schopen soudce rozhodnout,“ sdělila ČT Tesařová s tím, že konkrétní důvody žádosti zatím nezná. Janouškův advokát Vít Široký odmítl na přání klienta věc komentovat.

Lobbista o přerušení trestu žádá již potřetí, dosud se odvolával na zdravotní problémy. Soudy ale jeho žádosti nikdy nevyhověly. Naposledy to bylo v listopadu loňského roku, kdy proti rozhodnutí podal stížnost k vrchnímu soudu. Tu pak ale jeho zástupce stáhl.

Čtyři a půl roku v brněnském vězení

Roman Janoušek podle pravomocného verdiktu porazil 23. března 2012 v pražské Michli řidičku vietnamské národnosti. Předtím naboural do jejího auta a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici.

Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun. Janoušek, kterému policisté po incidentu naměřili 2,2 promile alkoholu, se hájil tím, že ženu v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi však vyvrátil jak revizní znalecký posudek, tak i odposlechy lobbistova telefonu.

Janoušek byl pravomocně odsouzen v září 2014. Městský soud v Praze nejprve vyměřil trest tří let vězení, vrchní soud trest zpřísnil o polovinu. Janoušek si v říjnu podal ústavní stížnost, která dosud nebyla vyřízena.