Meteorologové varují před silným větrem. V neděli zasáhne východ republiky

Závěr víkendu se na východě republiky ponese ve znamení silného větru. Výstraha ČHMÚ platí v neděli od 05:00 do 23:00 a týká se Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Meteorologové zveřejnili také výhled počasí na následující čtyři týdny. Celý únor má být teplotně nadprůměrný.

Vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, na horách dokonce 110 až 126 kilometrů za hodinu.

„V noci na pondělí vítr přechodně zeslábne, během pondělí opět bude vítr zesilovat i na ostatním území. V dalších dnech budeme výstrahu upřesňovat,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové turistům doporučují, aby omezili horské túry a nevydávali se zejména do hřebenových partií. Hrozí pády větví i stromů. Vhodné je zabezpečit lehké předměty, ale i stavební jeřáby či reklamní poutače. Nárazy větru mohou zhoršit také ovladatelnost vozidel. 

Co se týká teplot, únor bude teplotně nad dlouhodobým průměrem. „Týdenní průměry maximálních teplot se budou udržovat v některých dnech i výrazně nad nulou a týdenní průměry minimálních teplot budou převážně kolem bodu mrazu,“ uvedli meteorologové.