Řidiči se na třetí značku hodně načekají

Události ČT: Při čekání na třetí značku musí být řidiči trpěliví (zdroj: ČT24)

S novým systémem vydávání registračních značek na auta mohou řidiči žádat o třetí tabulku, která se používá nejčastěji na nosiče kol. Podle zákona má vyřízení trvat maximálně 15 dní, někteří žadatelé ale čekají i dvakrát déle. Ministerstvo dopravy slibuje, že dobu vyřizování postupně zkrátí. Odborníci ale radí lidem, aby se sháněním značky začali, než se oteplí.

„Určitě chceme, aby to lidé dostávali rychleji. Pokud tam bylo nějaké zdržení u jednotlivců, tak proto, že byl velký zájem o značky na přání, které měly přednost,“ komentuje situaci mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Problémy s kapacitou továrny na registrační značky se ale mohou objevit i v létě, kdy lidé začnou ve velkém nosiče na kola používat. Proto by měli lidé začít shánět značky v předstihu. Obvykle se začínají o značky zajímat, jakmile se oteplí, a vrchol přichází na přelomu května a června.

Značku na nosič kol můžou shánět tisíce lidí

Nosiče kol přidělené k zadní části vozidla používají tisíce lidí. Nosiče ale zakrývají zadní registrační značku. Proto ještě nedávno řidič řešili problém třeba kusem kartonu popsaným fixou nebo plastovými tabulkami z reklamních studií. Za podobné „lidové“ značení je ale mohl stihnout trest při dopravní kontrole.

Nyní mohou o třetí značku žádat oficiálně, ale vzhledem k potížím s vyřízením by žadatelé měli počítat s tím, že po celou dobu vyřizování žádosti je velký technický průkaz v rukou úředníků. To pro majitele aut může znamenat problém třeba v případě, že by se blížil konec platnosti technické kontroly.

Vydáno pod