Baťovi potomci chtějí zlínskou vilu. Obrátili se na Nejvyšší soud

Potomci po Janu Antonínu Baťovi nesouhlasí s rozsudkem, podle kterého nemají na vilu po svém předkovi nárok. Podali proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu. Znalec cenu vily vyčíslil na 56 milionů korun, potomci však po státu požadují odškodnění blížící se devadesáti milionům.

Potomci Jana Antonína Bati, nevlastního bratra československého krále obuvi Tomáše Bati, se budou domáhat nároku na zlínskou vilu jejich předka u Nejvyššího soudu. Pět potomků podalo dovolání proti pravomocnému rozsudku.

„Dovolání podali všichni původní žalobci, v zastoupení stále stejného obhájce,“ sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Dědicové se v minulosti obrátili na soud s nárokem na vyplacení zhruba 56 milionů korun, Městský soud v Praze však loni v říjnu vynesl pravomocný rozsudek, podle kterého Baťovi potomci na zlínskou vilu nárok nemají.

Ve vile sídlí Český rozhlas

Dům Baťovi stát zabral společně s veškerým majetkem v roce 1947, když ho označil za kolaboranta. Podle některých odborníků ve stejnou chvíli rodině zanikl i nárok na náhradu majetku znárodněného v roce 1945 podle takzvaných Benešových dekretů. Jeho rodina dlouho usilovala o zrušení tohoto rozsudku a dokládala, že Baťa za války s Němci nespolupracoval. To se jí však podařilo až v roce 2007. Soudy tehdy rozsudek o kolaboraci zrušily. Přesto se vila Baťovým potomkům, kteří dnes žijí v zahraničí, nenavrátila. Dnes zde sídlí Český rozhlas.

  • Žádost o stavbu vily byla podána 15. září 1926 a ještě tento měsíc se začalo se stavbou. O rok později byla dokončena. V červenci 1931 byly zahájeny práce na přístavbě, která prodloužila dům směrem na sever o více než pět metrů. V roce 1946 zde sídlil Svaz československo-sovětského přátelství. Od roku 1950 zde sídlí Československý a poté Český rozhlas.

Dnešní cenu vily znalec odhadl na 56 milionů korun. Protože ale žalobci nemohli celá desetiletí vilu používat, vznikla jim podle jejich právního zástupce škoda až čtyřnásobná. Z více než dvě stě milionů se ale pět Baťových potomků soudí jen o dvě pětiny, ostatní potomci se k nároku na náhradu nepřipojili.

Největší část, zhruba 44 milionů korun, chce získat dcera Baťových Jena Batoka Mitrovichová. Částky přesahující jedenáct milionů korun si nárokují čtyři Baťovi vnuci a vnučky. Celkem se částka požadována po státu blíží devadesáti milionům korun.