Dva jednatelé a technik čelí podezření, že podvodem získali licenci na solární elektrárnu

Mluvčí: Proč byl podán návrh na obžalobu (zdroj: ČT24)

Policisté navrhli obžalovat tři lidi z podvodného získání licence na solární elektrárnu na Brněnsku. Škoda podle kriminalistů překročila 250 milionů korun. Vyplývá to z tiskové zprávy Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

Podle mluvčího ÚOKFK Jaroslava Ibeheje koncem listopadu 2010 podali u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dva jednatelé obchodní společnosti žádost o udělení licence pro podnikání v energetických odvětvích.

Daná elektrárna v té době podle policie nebyla dokončená, dostala ale licenci za zvýhodněných podmínek na 25 let.

Podle našich závěrů měli předložit ERÚ nepravdivou zprávu o revizi elektroinstalace, vypracovanou revizním technikem, vady obsahující rozhodnutí o předčasném užívání stavby a reálnému stavu neodpovídající dokumentaci, která měla dokladovat úplné dokončení solární elektrárny.
Jaroslav Ibehej
mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality

Díky garantované výkupní ceně elektrické energie za lepších podmínek vznikla zatím škoda kolem 260 milionů korun. „V průběhu dvacetileté garantované výkupní ceny by se společnost neoprávněně obohatila cca o 909 milionů korun,“ uvedl Ibehej.

Oba jednatelé firmy jsou obviněni z podvodu. Technik, který vypracoval revizní zprávy, je obviněn z pomoci k trestnému činu podvodu. Trestní stíhání je vedeno na svobodě. Případem se nyní bude zabývat Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

První tresty za podvody kolem solární elektřiny začaly padat počátkem roku 2014. Pohybovaly se od podmínky až po šest let za mřízemi. Krajský soud v Brně tak potrestal podvody kolem nehotové elektrárny v Mrlínku na Kroměřížsku. 

  • V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se proto snažily stihnout prosincový termín. Úřad tak na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.
Vydáno pod