Agel koupil dvě další nemocnice - v Jeseníku a Lounech

Holding miliardáře Tomáše Chrenka Agel koupil nemocnice v Lounech a v Jeseníku. V Česku jich nyní pod něj spadá celkem jedenáct. Jesenickou nemocnici společnost získala od soukromých vlastníků, kteří měli dlouhodobě problémy s jejím financováním. Agel slibuje rozvoj a masivní investice. Nemocnice zajišťuje péči pro spádovou oblast s více než čtyřiceti tisíci lidmi.

Částku, za kterou Agel Jesenickou nemocnici koupil, obě strany tají. Nový vlastník ujišťuje, že ze změny nemusejí mít obavy zaměstnanci ani pacienti. „Neplánujeme omezovat provoz oddělení ani spektrum poskytované péče. Naopak. Plánujeme rozvoj a masivní investice,“ řekl předseda představenstva společnosti Agel Ján Dudra.

Agel slibuje rozvoj a masivní investice

Bývalé vedení  mělo ekonomické potíže, nemocnice byla financováno jen ze zdravotního pojištění na pacienty. Ředitel a spolumajitel Jan Jedlička marně usiloval o dotace z Olomouckého kraje, neúspěšně vyzýval pojišťovny, aby zohlednily specifické podmínky a nižší počet obyvatel na Jesenicku a zvýšily platby. Hrozilo i uzavření porodnice, což by byl velký problém, protože oblast odděluje od zbytku kraje Červenohorské sedlo.

„Věřím, že změna vlastníka pomůže nemocnici i pacientům. Agel je silný koncern a určitě bude úspěšnější v získávání financí, než jsme byli my,“ řekl Jedlička. V pozitivním očekávání jsou i lékaři. „Podobně jako kolegové očekávám, že budeme mít větší možnosti odborného rozvoje,“ řekl primář chirurgie Petr Krátký.

Změnu vlastníka uvítali lékaři i kraj

Změnu majitele uvítalo i olomoucké hejtmanství. „Je to dobrá správa pro vedení kraje, především však pro obyvatele Jesenicka. Konečně máme vyřešen neuralgický bod, který jsme v oblasti zdravotnictví měli,“ řekl hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. Dodal, že kraj má s Agelem dlouhodobé výborné zkušenosti.

Kromě Jesenické nemocnice společnost v kraji provozuje také nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku. Další má v Moravskoslezském, Zlínském kraji a také v zahraničí. Patří k největším soukromým poskytovatelům zdravotní péče v Evropě. Těsně před jesenickou koupila také nemocnici v Lounech. I tam slibuje personálu i pacientům její rozvoj.