Virem HIV se loni v Česku nakazilo 266 lidí – nejvíce za 30 let

Ještě do roku 2006 se každoročně nakazilo virem HIV řádově několik desítek Čechů. Loni už to ale bylo 266, což je nejvyšší číslo za posledních 30 let, stojí ve zprávě Státního zdravotního ústavu. Zástupci neziskových organizací i lékaři se shodují, že v posledních letech opadl strach z nemoci a lidé se před ní přestávají chránit.

Ještě v roce 2014 bylo nově nakažených virem HIV 232, loni tak růst zrychlil o skoro 15 procent. Přitom před rokem 2012 nedosahoval roční přírůstek počtu nově diagnostikovaných případů dvě stovky a mezi lety 1985 a 2006 se pohyboval od tří do 91 případů.

Loňský rok si k tomu připsal ještě jeden rekord – počet nových případů nemoci AIDS, kterou virus HIV způsobuje. Těch bylo 31.

Odborníci už nějaký čas upozorňují na to, že růst počtu nakažených je varovný. Zástupci neziskových organizací i lékaři poukazují na to, že strach z nemoci opadl, lidé se před ní přestávají chránit a spoléhají také na moderní léčbu. Ta totiž umožňuje nemocným žít výrazně déle. V souvislosti s tím ale doktoři zdůrazňují, že i když má terapie méně vedlejších účinků než dříve, je stále nepříjemná a hlavně nemoc nevyléčí.

„Česko pořád patří k těm evropským zemím, kde je úroveň HIV infekce velice nízká,“ dodává vedoucí Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Vratislav Němeček. 

Víc mužů než žen

Onemocnění se nejčastěji šíří mezi homosexuálními muži. Podíl heterosexuálně přenesených infekcí na nových případech činil 16,9 procenta a přenos mezi uživateli drog prostřednictvím injekcí činil 0,8 procenta.

V posledních 13 letech je v České republice zaznamenáván výrazný nárůst výskytu infekce HIV. Za nárůstem počtu případů stojí především přenos mezi muži majícími sex s muži, který v roce 2015 představoval 78,2 procenta nových případů HIV.
Státní zdravotní ústav

Mezi nově diagnostikovanými za loňský rok je 248 mužů a 18 žen. U mužů je pak průměrný věk 35 let a u žen 39 let. Celkově je věkové rozpětí u nakažených 15 až 69 let u mužů a 21 až 58 let už žen. Nejvíce nově diagnostikovaných případů se týká lidí, kteří žijí v Praze a dalších zhruba osm procent bydlí ve Středočeském kraji. V hlavním městě je tak zároveň i největší počet případů HIV na obyvatele.

V roce 2015 zemřelo v souvislosti s AIDS devět lidí a v případě viru HIV zaznamenali zdravotníci sedm úmrtí. Dohromady zemřelo od roku 1985, kdy se začal výskyt HIV v Česku sledovat, celkem 2620 lidí s HIV 339, 236 ve stadiu AIDS a 103 z jiné příčiny.