Češi zmizelí v Libanonu jsou na svobodě, poletí pro ně speciál

Pět Čechů, kteří loni v červenci zmizeli v Libanonu, je na svobodě a v pořádku. Byli nalezeni ve večerních hodinách a jsou v rukou libanonských bezpečnostních složek. Informaci uveřejnilo ministerstvo zahraničních věcí. Úřady v co nejbližší době vypraví do Libanonu letecký speciál, který Čechy přepraví do vlasti.

Podle Černínského paláce jsou všichni Češi živí a v uspokojivém zdravotním stavu. „Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek instruoval Zastupitelský úřad v Bejrútu, aby podnikl veškeré kroky k zajištění co nejrychlejšího návratu těchto českých občanů do vlasti,“ stojí v tiskové zprávě s tím, že další informace vzhledem k probíhajícímu šetření případu ze strany Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) nebudou poskytovány.

Celá ta záležitost je velice podivná. Vůbec nevíme, o co šlo. My vlastně ani nevíme, kdo je unesl. Jestli byli uneseni. Oni se ztratili a oni se nalezli. To je všechno, co se o tom dá v tento okamžik říct.
Jan Schneider
bezpečnostní analytik

Pětice se podle Zaorálka vrátí do vlasti v řádu dnů. Na palubě leteckého speciálu bude i tým psychologů a policistů z ÚOOZ. „Je třeba si uvědomit, že byli pět měsíců mimo a to určitě vyžaduje přístup odborníků,“ uvedl ministr.

Podle serveru Neovlivní.cz, který případ sleduje, se zmizelí Češi neocitli na svobodě díky záchranné operaci s použitím násilí. Byli prý propuštěni na základě vyjednávání, přičemž klíčovou roli měla údajně sehrát tuzemská vojenská zpravodajská služba.

Pětice mužů se pohřešovala od 18. července loňského roku, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí Bikáa nedaleko syrských hranic. Pětici tvoří Miroslav Dobeš a Pavel Kofroň, novináři jindřichohradecké televize, advokát Jan Švarc, tlumočník Adam Homsi a Martin Psík, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec. Do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

MF Dnes však v minulosti přišla s informací, že v zemi nebyl na soukromé návštěvě, ale plnil zde úkoly tajné služby. Co mělo být přesným účelem cesty, deník neuvedl, neví to ani civilní tajná služba, která se na hledání Čechů podílela.

Souvislost s případem Alího Fajáda

V souvislosti se zmizením pětice se české straně ozvali údajní únosci, kteří požadovali, aby Česká republika do Spojených států nevydávala údajné spolupracovníky teroristů Alího Fajáda, Faouziho Jabera a Chálida Marabího. Nevydávejte do USA „naše chlapce“ a „vaši chlapci“ budou volní, stálo podle serveru Neovlivní.cz v e-mailu, který dorazil do Prahy. Jeho autentičnost šetří bezpečnostní složky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pražský městský soud vydání povolil vloni v září, muži obratem podali stížnosti, kterým nebylo vyhověno. Konečný souhlas s extradicí musí vyslovit ministr spravedlnosti. Fajádovi, Jaberovi a Maribímu v USA hrozí doživotí za obchodování s drogami a zbraněmi.

Souvislost s případem Alího Fajáda vyšetřují bezpečnostní složky jako hlavní verzi únosu, stejný názor má i libanonská agentura NNA. Neznámí ozbrojenci prý únos spáchali ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. Objevily se spekulace, že taxikář, v jehož voze končí stopy unesené pětice, je Fajádovým bratrem.