Odboráři i průmyslníci stojí za vládou: Do NWR a OKD ani korunu

Stát se připravuje na možný krach těžební společnosti OKD. Přes krizovou situaci, která může v důsledcích znamenat ztrátu obživy pro až dvacet tisíc lidí především na Karvinsku, odmítají odbory a zaměstnavatelé finanční podporu vlastníkovi dolů – společnosti New World Resources. Jejich zástupci se na tom shodli na jednání s členy vlády. Pomoc státu, případně z Evropské unie, má směřovat horníkům a moravskoslezskému regionu na podporu nových pracovních míst.

„Odmítáme, aby byl poskytnut společnosti NWR nebo firmě OKD jakýkoliv obnos. Jsme rádi, že jsme v tom zajedno s vládou. Když těžební firma vykazovala zisky, brali si je vlastníci pro sebe, když má problémy, žádají, aby je sponzorovali daňoví poplatníci. To je neakceptovatelné,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Hanák: Krize může nastat už během února

Také předseda Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vyjádřil souhlas s tím, že NWR a OKD nemají dostat ani korunu. „Odpovědnost vlastníka za současnou situaci je jednoznačná. Jsme připraveni se v krizové situaci, která může nastat třeba už v únoru, zapojit do řešení,“ řekl Hanák.

Středula zdůraznil, že situace je velmi vážná a masivní propouštění je velkou hrozbou především pro okres Karviná. Podle něho horníci, kteří stále nevědí, na čem jsou, už zvažují formy protestů. „Mám informaci, že v případě, že jim nebudou vyplaceny mzdy, jsou připraveni nevyfárat na povrch,“ sdělil Středula. 

Těžební firma OKD, která patří společnosti NWR spoluvlastněné Zdeňkem Bakalou, má vážné existenční problémy a nedostatek hotovosti. Objevují se spekulace, že brzy nebude mít peníze na mzdy. Potíže vyplývají především z výrazného poklesu cen černého uhlí. Těžba se nevyplácí. Vlastníci chtějí letos zavřít důl Paskov, příští rok důl Lazy, případně také Darkov. V OKD pracuje asi 13 tisíc lidí, ohroženy jsou další tisíce míst v navazujících činnostech.

Středula: Horníci jsou připraveni na protesty

V závěru minulého roku požádali zástupci NWR představitele státu o finanční pomoc ve výši asi čtyři miliardy korun. S touto podporou by údajně mohli zajistit fungování zdravých dolů v příštích letech, jinak hrozí krach. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD to označil za nehoráznost a oznámil, že vláda odmítá jakákoliv ultimáta.

Na začátku letošního roku došlo k setkání ministrů s šéfy OKD i věřiteli a akcionáři NWR. Dostali příslib, že budou prostřednictvím pracovních skupin o vývoji ve společnosti informováni. Stát se také nabídl, že odkoupí za korunu Důl Frenštát v Beskydech, jehož zabezpečení stojí firmu ročně asi šedesát milionů. Firma se k této nabídce zatím nevyjádřila.

I když vláda odmítá podpořit NWR, ministr Mládek souhlasí se zástupci moravskoslezské tripartity, že je v OKD potřeba co nejdéle udržet co nejvíce pracovních míst, aby útlum byl postupný a dopady na region zvládnutelné. To ale nepůjde bez pomoci státu. Jednou z variant, o které hovořil Mládek i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák z ČSSD, je takzvané tollingové financování. Na počátku tisíciletí bylo použito například při záchraně Vítkovických železáren.

Horníci
Zdroj: NWR

Stát by určil nějakou firmu, která by na sebe vzala úvěr u banky, ze kterého by se provoz financoval. OKD ho získat nemůže, protože nemá dost hotovosti. Tento model by musela vzhledem k možné nedovolené veřejné podpoře schválit Evropská komise. Hornické odbory tvrdí, že nejlevnější a nejlepší řešení by bylo zestátnění ve veřejném zájmu.

Vláda také slíbila, že bude tlačit na uzákonění dřívějších odchodů horníků do důchodu, což by část ohrožených zaměstnanců OKD zabezpečilo. Vládní návrh musí ještě schválit parlament. Na propouštění se již delší dobu připravuje také úřad práce.