Chřipky rychle přibývá, nemocnice ve Zlínském kraji zakážou návštěvy

Rozšíření chřipky v Česku je na prahu epidemie. Informoval o tom ve své pravidelné statistice Státní zdravotní ústav. Nemoc se podle něj nejrychleji šíří ve Zlínském kraji, kde také nemocnice vyhlásily zákaz návštěv, zákazy začnou platit v příštích dnech. Na chřipku letos již zemřeli čtyři lidé, ve 33 případech je průběh onemocnění vážný.

Rozměrů epidemie nabírá chřipka, je-li na sto tisíc obyvatel 1500 až 1700 nemocných. Zlínský kraj se v posledním lednovém na hranici epidemie již dostal. Nemocnost se zvýšila o 22 procent, je více než 1500 nemocných na sto tisíc obyvatel. V celorepublikovém měřítku potom bylo v minulém týdnu 1317 nemocných na sto tisíc obyvatel – o desetinu více než v týdnu předchozím. V absolutních číslech se potom počet nemocných zvýšil o dvě třetiny.

Krajská hygienická stanice ve Zlínském kraji vydala kvůli šířící se chřipce doporučení nemocnicím, aby zakázaly či omezily návštěvy. Čtyři krajem zřizované nemocnice zákaz návštěv vyhlásily. V Uhereském Hradišti a Kroměříži bude platit od úterý, ve Vsetíně od středy a ve Zlíně od čtvrtka, a to do odvolání.

Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Martina Havlíčková upozornila, že se aktuální čísla týkají minulého pátku. „Dramatické rozdíly mezi kraji nejsou, počty se od sebe málo liší, o pár stovek, nárůst je relativně proporční,“ uvedl vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl. Podle Martiny Havlíčkové byly nejvýraznější vzestupy kromě Zlínského kraje v Libereckém, Pardubickém a Středočeském kraji a v Praze.

Vedoucí Národní referenční laboratoře: Celkově se nemocnost zvyšuje ve všech regionech ČR (zdroj: ČT24)

Výrazný nárůst počtu nemocných pokračoval druhý týden v řadě. „Hovoříme o rozvoji chřipkové epidemie, stále spíše lokálního charakteru,“ shrnul Kynčl. Dodal, že všechny kmeny chřipky, které se v Česku šíří – především A/H1N1, ale také A/H3N2 a chřipka B – byly součástí aktuální vakcíny proti chřipce. „Takže ten, kdo byl očkován, by měl být chráněn,“ poznamenal epidemiolog. Martina Havlíčková upřesnila, že v malém počtu případů nemusí očkování zabrat, protože se okrajově vyskytla ještě druhá varianta chřipky typu B. „Je otázka, jak se epidemiologicky uplatní. Zatím jsou to minoritní záchyty,“ podotkla.

Nové očkování nefunguje hned, vyhnout se riziku nakažení přitom takřka nelze

Kdo se nenechal očkovat před příchodem chřipky, sice ještě může vakcínu dostat, nesmí však počítat s tím, že začne bezprostředně účinkovat. Vedoucí chřipkové laboratoře odhadla, že tělo potřebuje k vytvoření protilátek týden až deset dnů. Epidemie by přitom mohla kulminovat zhruba za dva týdny.

Vyhnout se riziku nakažení přitom takřka nejde. „Je dost těžké se vyhýbat místům, kde je velká skrumáž osob. Všichni cestujeme hromadnou dopravou, všichni chodíme do práce. Takže opravdu účinná prevence, když kolem nás může být větší počet nemocných, je poměrně složitá,“ uzavřela Martina Havlíčková.

Vydáno pod