Aprílové počasí v únoru: Na východě mráz, na západě povodně, nad hlavami jet stream

Do počasí, kterému by slušelo označení „aprílové“, se probudilo Česko první únorový den. Na východě, zejména ve Slezsku, mrzlo, zatímco na jihozápadě Čech bylo i více než deset stupňů Celsia. Protože je teplo i na horách, očekává Český hydrometeorologický ústav, že kvůli tání sněhu stoupnou hladiny řek v Pošumaví. To vše provází silný vítr vysoko nad hlavami. Nad Českem se vytvořil jet stream o rychlosti až 320 km/h.

Počátek února se podle předpovědi meteorologů nebude příliš lišit od posledního lednového týdne – teploty nad deset stupňů nebudou výjimečné, ačkoli ve čtvrtek se mírně ochladí a mohlo by sněžit i v nižších polohách. Potom ale zase teploty vzrostou.

Úplný začátek měsíce – tedy pondělní ráno – ale na některých místech přineslo docela jiné počasí. Ve Slezsku a také na východě Moravy a v horách na severovýchodě Čech mrzlo. Pod nulou bylo zejména v Beskydech, Jeseníkách a Krkonoších, některé silnice byly po ránu zasněžené nebo namrzlé.

Naproti tomu ve velké části Čech bylo již ráno vysoko nad nulou, nejtepleji bylo na jihozápadě. V šest hodin ráno, kdy byly ve Slezsku až minus tři stupně, bylo v Husinci na Prachaticku či Staňkově na Domažlicku jedenáct nad nulou.

Hrozí povodně, v Sušici i třetí stupeň

Vysoké teploty zasáhly i Šumavu, kde taje a nadále bude tát sníh. ČHMÚ proto vydal výstrahu kvůli hrozícímu vzestupu hladin vodních toků. Týká se pouze dvou okresů – Klatovska a Prachaticka, konkrétně povodí Vydry a Otavy. Nejvýraznější vzestup očekávají hydrologové na Otavě v Sušici, kde by mohl nastat až třetí povodňový stupeň.

Silně fouká, nejrychleji 12 kilometrů nad zemí

Během dne se mohou na horách vyskytnout prudké nárazy větru o rychlosti až 25 metrů za sekundu (90 km/h). Oproti sobotě, kdy hrozily nárazy ještě o 5 m/s prudší, nevydal Český hydrometeorologický ústav kvůli silnému větru výstrahu.

Nejvíce platná by ostatně byla až vysoko nad nejvyššími vrcholy českých hor. V letových hladinách se totiž nad českým územím vyskytl jet stream. Jet stream čili tryskové proudění je sice v atmosféře běžné, nikoli ale tak prudké jako nyní. „Málokdy bývá tak silný, jako je dnes. Dnes nad naším územím foukal vítr, který přesahoval rychlost 320 km/h, což je mimořádná hodnota,“ uvedl Petr Dvořák z odboru letecké meteorologie ČHMÚ. Dodal, že tak silný jet stream ve středoevropských podmínkách ve své kariéře nepamatuje.

Petr Dvořák z ČHMÚ: Jet stream má vliv zejména na ekonomiku letecké dopravy (zdroj: ČT24)

Za určitých okolností představuje tryskové proudění hrozbu pro dopravní letadla, která se pohybují ve vysoké troposféře. Pokud letadlo letí po směru jet streamu nebo proti němu, hrozí mu pouze zpoždění nebo naopak mimořádně rychlý let. Jiná situace nastává při příčném letu. „Když letí napříč, prolétá oblastí silné turbulence, která znepříjemňuje let a může být i nebezpečná,“ upozornil Petr Dvořák. Hladinám s nejsilnějším prouděním by se proto měla letadla vyhýbat a jet stream obletět.