Platnost loňských dálničních známek končí, řidiči musí mít nové

Události: Výměny dálničních známek (zdroj: ČT24)

S posledním lednovým dnem končí platnost starých dálničních známek. Nové roční kupony koupí řidiči, stejně jako vloni za 1500 korun. Oproti loňskému hranatému modelu je letos roční známka kulatá. Kvůli padělkům, před nimiž ministerstvo dopravy varuje.

Dálniční kupony mají v letošním roce novou grafickou podobu. Roční kupon je kruhový v červené barvě, měsíční modrý a čtvercový a desetidenní kupon má podobu žlutého trojúhelníku. Vzhled dálničních známek byl změněn poté, co policie loni v únoru objevila stovky falešných kuponů.

„Padělky lze na základě určitých barevných změn či chybějících bezpečnostních prvků rozeznat,“ informuje redaktor ČT Michal Cagala. Ministerstvo dopravy řidičům důrazně doporučuje nakupovat dálniční známky jen na místech, která jsou k tomu určená – na čerpacích stanicích, ve vybraných trafikách či na pobočkách České pošty. 

Falešná dálniční známka
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Pravost známky si musí ohlídat řidič. Pokud by jezdil s falešnou, celníci k němu budou přistupovat, jako by neměl vůbec žádnou. V takovém případě mu hrozí pokuta až pět tisíc korun. Na Slovensku se proti padělkům brání elektronizací celého systému. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (nestraník za ANO) by Česko mělo podobné opatření zavést do roku 2019.