Pokud pacient věří, že lékař chyboval, nebojí se s nemocnicí soudit

Události: Soudních sporů mezi pacienty a nemocnicemi přibývá (zdroj: ČT24)

Advokátní kanceláře oslovené Českou televizí odhadují, že zastupují v soudních sporech s nemocnicemi zhruba o třetinu více lidí než dřív. Je to dané jednak tím, že se pacienti těchto sporů stále méně obávají, ale významnou roli sehrál i nový občanský zákoník. Ten totiž bere větší ohled na takzvanou nemajetkovou újmu.

V současné době leží na stolech soudců zhruba dvě stovky takovýchto sporů. Vítězstvím pacienta nebo pozůstalých ale končí jen minimum z nich. I to se ale pomalu mění. „V souvislosti s účinností nového občanského zákoníku se násobně zvýšily nejen částky náhrady nemajetkové újmy na zdraví, ale zásadně též šance na úspěch pacientů v soudních sporech s nemocnicemi,“ říká advokát ze Svazu pacientů ČR Jan Čeněk.

Je mírně stoupající tendence ze strany pacientů, ale jejich úspěšnost nelze zatím hodnotit, protože většina sporů je soudně řešena několik let.
Pavel Žára
mluvčí FN Brno

A v poslední době se skutečně rozhodovací praxe soudů mění ve prospěch pacientů. „Stačí, aby příčinná souvislost byla pravděpodobná, nemusí však být jistá,“ dodává právník z Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Po operaci mu zůstal v těle drén

Nedávno například vyhrál soudní spor pacient, kterému lékaři zapomněli při operaci vyndat drén. Po nemocnici vymáhal bolestné, trvalé následky i zadostiučinění za šest let nepohodlí. „V nemocnici pochybili v tom, že si to neřekli ani sami navzájem, ani klientovi. Rozhodující byl pak znalecký posudek, který jednoznačně určil, že nemocnice pochybila,“ uvedl pacientův advokát Robert Jehne.

Oficiální čísla sporů mezi pacienty a nemocnicemi neexistují. Přehled si vedou pouze samotné nemocnice a některé z nich přiznávají, že sporů skutečně přibývá.

Soudní spory pacientů s nemocnicemi
Zdroj: ČT24

Jeden ze sporů, který stále probíhá, je mezi brněnskou fakultní nemocnicí a rodinou Kociánových. Jejich syn Matěj šel ve třech letech na operaci mandlí. Na pokoji ale začal krvácet a dusit se, lékaři ho oživovali půl hodiny. Nakonec ho zachránili, ale po tak dlouhé době bez kyslíku má chlapec poškozený mozek.

Podle rodičů nezvládl personál nemocnice pooperační péči a po nemocnici chtějí 20 milionů korun. „Je to velice náročné – finančně, fyzicky i psychicky. Kdybychom dostali odškodnění, mohli bychom si za to najmout vyškolené lidi,“ říká Marcela Kociánová. Nemocnice se ke sporu nechce během soudního řízení vyjadřovat.

Po roce si děti vyměnili

Odškodnění nemocnice vyplácejí nejen za způsobené fyzické potíže, ale i za ty psychické. Příkladem může být záměna v třebíčské porodnici z prosince 2006. Rodiny postupně pomocí testů DNA zjistily, že vychovávají cizí děti, a dcery si po roce vyměnily. Soud nemocnici nařídil jako odškodné zaplatit jedné rodině 1,2 milionu, druhé přes dva miliony.

Prokazovat psychickou újmu je vždycky problém, protože samozřejmě zde není nic exaktního, nic uchopitelného, musíme vycházet z nějakého zdravého lidského rozumu.
Michal Ryška
soudce Krajského soud v Brně, 30.1. 2009

Některé spory ale končí smírem. Jako v případě ženy, která v roce 2009 zemřela v devátém měsíci těhotenství v náchodské nemocnici. Pozůstalí personálu vyčítali, že jí neposkytl odpovídající péči. Vdovec, dcera a rodiče ženy nakonec souhlasili s tím, že na odškodném dostanou celkem čtyři miliony korun.