Zeman vyzývá vládu k odvaze v jednáních s EU, kabinet sází na Visegrádskou skupinu

Vláda vstoupila do druhé poloviny svého mandátu. Podle prezidenta Miloše Zemana kabinetu chybí odvaha postavit se Evropské unii, důraznější by měl být kabinet hlavně v jednání s Evropskou komisí. Vládní politici kritiku odmítají, třeba v otázce migrační krize prý postupovali razantně.

Cestu do jednacího sálu absolvovala většina ministrů už čtyřiadevadesátkrát. Kabinet ČSSD, ANO a KDU-ČSL přijal přes 2000 usnesení a podle šéfů stran plní koaliční vláda to, co slíbila. „Musíme pokračovat v dobré hospodářské politice, která se osvědčila v posledních dvou letech, investovat do veřejné infrastruktury a nových pracovních míst,“ soudí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tam, kde jsme to považovali za důležité, jsme se postavili. U přesídlování uprchlíků nebo v debatě o služebním zákonu jsme si ustáli to, co jsme potřebovali. Jsme pevní v kramflecích.
Tomáš Prouza
státní tajemník pro evropské záležitosti

Podle prezidenta, který pro pořad Týden v politice hodnotil dva roky vlády, má však kabinet i slabiny, především v zahraniční politice. „Kromě jiného nám někdy chybí odvaha výrazněji se postavit tlaku Evropské unie, respektive Evropské komise,“ vytýká vládě Miloš Zeman.

Prezident jako příklad, kdy Česko nepostupovalo razantně, zopakoval kritiku jednání o migrační krizi. „Lituji, že se vláda nepřidala k Maďarsku a Slovensku ve věci žaloby na Evropskou komisi v otázce migračních kvót,“ připomíná Zeman.

Události: Vláda v polovině mandátu (zdroj: ČT24)

Sobotka: Zeman se podobá Klausovi

Podle zástupců vlády jsou české názory v Evropě slyšet dostatečně. „Pozice našich názorů jsou vytvářeny i velikostí a silou České republiky. V rámci Visegrádské čtyřky se aktivně snažíme věci posouvat a myslím, že se nám to začíná dařit,“ soudí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

I podle Sobotky je cestou, jak ukázat v Unii sílu, jednotný postup Visegradské skupiny. 15. února zamíří do Prahy na mimořádný summit V4 šéfové polské, maďarské a slovenské vlády.

Napětí mezi prezidentem a vládou – hlavně premiérem – v poslední době narůstá. Podle Sobotky začíná Miloš Zeman vystupovat proti Evropě tak, jak to dělal jeho předchůdce. „Prezident, který začal svoji éru tím, že vyvěsil na Hradě evropskou vlajku, teď začíná tlouct a bušit do Evropské unie skoro podobným způsobem, jak nám to předváděl Václav Klaus,“ domnívá se premiér. 

  • Dosavadním vládním krokům se věnoval pořad Týden v politice. Nabídl rozhovor s prezidentem, předsedou vlády i oběma vicepremiéry.
Týden v Politice: Polovina mandátu Sobotkova kabinetu (zdroj: ČT24)