Virové nebo bakteriální onemocnění? O nasazení antibiotik pomůže rozhodnout test CRP

Události: Jednoduchý test pomůže určit, jestli pacient potřebuje antibiotika (zdroj: ČT24)

Lékaři zaznamenali tento týden u dalších 11 tisíc pacientů závažný průběh chřipky. V souvislosti se začínající epidemií znovu varují před nadužíváním antibiotik – zvlášť před nasazením těch, která zbyla doma v lékárničce. Na chřipku ani jiná virová onemocnění nezabírají – používat se mají výhradně na bakteriální infekce. Jestli je člověk potřebuje, pomůže lékařům rozhodnout jednoduchý test hrazený ze zdravotního pojištění.

Zkratka CRP označuje protein, jehož hladina v krvi se zvýší v případě zánětu. Pomáhá lékařům určit, jestli nemocný potřebuje antibiotika.

Praktický lékař Bohumil Seifert uvedl, že pacientův stav se při vyšetření sice nemusí jevit jako klinicky závažný, ale naměřeně vysoká hodnota CRP odhalí třeba zápal plic. „Ten by se dal klinicky obtížně posoudit. Pacienta bych vyšetřil, poslal bych ho domů s paralenem, a on by večer skončil na pohotovosti,“ konstatoval lékař.

Naopak u virózy nebo chřipky – se stejnými příznaky – jsou hladiny proteinu nižší. Tady by antibiotika nezabrala, a nemá tedy smysl je předepisovat.

Výsledky má lékař asi za minutu

Hodnotu CRP zjistí zdravotníci snadno – stačí jediná kapka krve a přístroj na její analýzu. Výsledek mají zhruba do minuty.

Běžně se udává, že při viróze nebo chřipce může být hodnota CRP až 40 miligramů na litr.
Hodnoty mezi 30 a 60 jsou jakousi šedou zónou, kdy záleží na rozhodnutí lékaře, uvedl doktor Seifert. „Hodnoty vyšší než 60 nebo 70 svědčí už o bakteriálním onemocnění. A pokud je hodnota kolem sta, tak je to velice pravděpodobné,“ dodal.

Orientační test se dá pořídit v lékárně

Podobný,  i když jen orientační, test si můžou lidé udělat i doma. Koupit se dá v lékárně. Test sice neurčí přesnou hladinu CRP, může ale pomoct rozhodnout, jestli člověk musí k lékaři.

„Test je sice orientační, nicméně poměrně přesný. A rozhodnutí lze na něm postavit. Samozřejmě pokud nejsou přítomné jiné alarmující známky,“ dodal Seifert.

Zdravotní stav se ale může změnit. Pokud je nemocnému stále hůř nebo se přidají další příznaky, měl by jít k lékaři.