Policie dokončila vyšetřování Mostecké uhelné, obžalobu navrhne asi v polovině roku

Protikorupční policie ukončila vyšetřování údajného tunelování a podvodného ovládnutí Mostecké uhelné společnosti (MUS). České televizi to řekl dozorující státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Policie stíhá celkem sedm osob, včetně pěti bývalých manažerů.

„Dnešním dnem policejní orgán prohlásil vyšetřování v kauze Mostecké uhelné splečnosti za skončené, tímto okamžikem končí provádění vyšetřovacích úkonů,“ řekl ČT žalobce Šereda. 

Vyšetřovací spis čítá přes sto tisíc stran, nyní se s ním seznámí obvinění. Budou moci navrhnout další důkazy, případně vznést námitky. Teprvé poté policie pravděpodobně podá návrh na obžalobu. „Já se domnívám, že k definitivnímu uzavření spisu dojde v polovině roku,“ odhadl Petr Šereda.

Již v roce 2012 přitom policie obstavila podezřelým majetek a v jeho zabavování pokračovala i loni, kdy bylo zabaveno dalších několik set milionů korun od společnosti, která v případu figuruje. Obstaveny byly také dvě nemovitosti v centru Prahy, které patří firmě uhlobarona Antonína Koláčka.

Materiály přicházely i z ciziny

V případu figurují bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus, v červnu 2012 je policisté obvinili ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Manažeři od počátku vinu odmítají. Podle vyšetřovatelů ale z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Obvinění se týká také údajného podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Žalobce Šereda: Návrh na žalobu v kauze MUS bude zřejmě do půl roku (zdroj: ČT24)

Vedle bývalých manažerů dolů jsou v kauze stíháni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora za přijímání úplatku a zbrojař Pavel Musela z podplácení. V kauze byl obviněn i miliardář Luboš Měkota, který však v roce 2013 zemřel.

Vyšetřování zdrželo především obstarávání důkazních materiálů z ciziny. „Drtivá většina důkazů se nacházela hlavně ve Švýcarsku, na ostrově Man a v dalších zemích. Procedura získávání důkazů je v těchto zemích velmi složitá a zdlouhavá, což určovalo z největší části délku vyšetřování,“ uvedl již dříve pro ČTK státní zástupce. Tisíce stran materiálů bylo třeba také přeložit a vyhodnotit.

Děním v Mostecké uhelné se zabývá také švýcarská justice; soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz potrestal muže nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu soudu odvolali. 

Vydáno pod