Tříkráloví koledníci znovu pokořili rekord: Na charitu půjde skoro 100 milionů

Letošní Tříkrálová sbírka byla opět rekordní, když vynesla skoro 96 milionů korun – a to ještě nejsou otevřeny a sečteny všechny pokladničky. I tak je to o 6,5 milionu lepší výsledek než v loňském roce. Výtěžek sbírky je určen na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokážou kvůli stáří, nemoci či nepříznivé sociální situaci. Nejméně desetina výnosu je pak určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Nejvíc peněz – skoro 25 milionů – vybrala olomoucká arcidiecéze, což je nejvyšší částka za uplynulých 16 let. Tříkrálová sbírka tu má své kořeny a lidé jsou tradičně nejštědřejší. To je dáno i nejvyšším počtem koledníků.

Přes 22 milionů pak vybrala Diecéze brněnská, kde ještě nejsou sečteny všechny příspěvky. Poslední pokladničky otevírají i v Diecézi královéhradecké, v ostatních mají už sečteno.

Sbírku pořádá Charita ČR, podle jejích zástupců pomohlo k letošnímu rekordnímu výsledku i to, že bylo zhruba o 1000 více koledníků, kteří zpívali na ulicích, u prahů domácností, ve firmách či na úřadech.

Ředitel pořádající charity: Lidé se mohli dopředu podívat, na co peníze půjdou (zdroj: ČT24)

„Obecně můžeme za těch 16 ročníků sbírky konstatovat, že jsou naši občané velmi štědří a s ostatními jsou velmi solidární,“ pochvaloval si ve vysílání ČT24 ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Podle něj je zvláštností Tříkrálové sbírky to, že se 65 % výtěžku vrací do oblasti, kde byly peníze vybrány: „Dneska máme schválených zhruba 800 záměrů z celé ČR, které jsou uvedeny na našem webu. Takže když lidé darovali peníze, přesně věděli, na co půjdou,“ dodal Curylo.