Extremisté loni uspořádali více akcí, ale spáchali méně trestných činů

V roce 2015 vzrostl ve srovnání s předchozím rokem počet akcí, které uspořádali extremisté. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra. Současně ale klesl počet extremistických trestných činů. Hlavním tématem extremistických akcí byla migrace, jejím prostřednictvím chtěli získat nové stoupence zástupci krajní pravice a populistů.

Levicoví extremisté loni uspořádali 144 akcí, pravicoví extremisté 119 a populisté 60, celkově jich tedy bylo 323 – o 44 více než v roce 2014. Projevy měly podle ministerstva vnitra neměnné téma. „Hlavní mobilizační téma tvořila ve všech případech tzv. migrační vlna, která je v rámci krajní pravice i populistických subjektů vnímána jako příležitost pro získání stoupenců,“ uvedlo ministerstvo vnitra ve zprávě za poslední čtvrtletí loňského roku. Kromě migrace se občas také na krajně pravicových akcích objevovala podpora a propagace politiky Ruska a prezidenta Vladimira Putina.

Na krajní pravici loni rostl vliv Národní demokracie na úkor Dělnické strany sociální spravedlnosti. „Národní demokraté, jakožto relativně nový subjekt tuzemské mimoparlamentní scény, sázeli na to, že jejich vazby na extremistickou scénu nejsou širší veřejnosti dosud příliš známé,“ stojí v aktuální zprávě o extremismu. Vnitro dodalo, že vzestup Národní demokracie na úkor DSSS odráží také stagnaci neonacistického proudu a vzestup populismu.

Na krajně levicové scéně podle vnitra dominuje anarchistické hnutí, které se naopak zaměřovalo na dobrovolnickou činnost, sbírky na pomoc uprchlíkům a protesty proti jejich odpůrcům. Na straně populistických, protiislámských a protiimigračních subjektů byl podle analýz nejvýznamnějším uskupením Blok proti islámu, který úzce spolupracuje s parlamentním Úsvitem – Národní koalicí.

Policie během roku 2015 vyšetřovala 175 extremistických trestných činů. Bylo jich o 26 méně než v předchozím roce, vyřešila 114 z nich.