Šéf olomoucké kriminálky Petrůj byl kvůli kauze Vidkun zproštěn výkonu služby

Ředitel odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, který je od října obviněn v olomoucké korupční kauze Vidkun, byl zproštěn výkonu služby. Druhého z obviněných olomouckých policistů Karla Kadlece, který byl do svého zadržení náměstkem ředitele, jeho nadřízený v polovině prosince propustil. Kadlec se proti tomu odvolal, rozhodnutí posoudí policejní prezidium.

Vedení policie zahájilo kroky, které vedly ke zproštění Radka Petrůje výkonu služby, po jeho propuštění z vazby v polovině ledna. „Je to poslední personální opatření, které přichází v úvahu. Karla Kadlece jsem ze služby propustil. Jeho odvolání posoudí policejní prezidium,“ informoval ředitel olomoucké krajské policie Tomáš Landsfeld. Mluvčí prezidia Jana Macalíková sdělila, že o Kadlecově odvolání dosud nebylo rozhodnuto.

Vedení olomoucké krajské policie se k případu, který citelně zasáhl do jejích řad, vyjádřilo vůbec poprvé. Podle ředitele Landsfelda, který v prosinci nahradil Libora Krejčiříka, bude nyní jeho úkolem krajské ředitelství stabilizovat.

Ředitel chce obviněné nahradit lidmi bez vazeb v Olomouci

„Je nutné stabilizovat krajské ředitelství nejen co do počtu policistů, ale také nahradit výpadky v řídící struktuře. Budu hledat zejména zkušené policisty, kteří budou mít kredit profesionální, ale též morální. Také chci, aby neměli jakékoliv vazby v Olomouckém kraji,“ řekl Landsfeld. Dodal, že vyhlásil výběrová řízení.

Ředitel olomoucké krajské policie Tomáš Landsfeld
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Kauza s názvem Vidkun má odhalit klientelistické vazby mezi podnikateli, policisty a politiky. Obvinění se zodpovídají ze zasahování do některých trestních kauz či úniku informací ze spisů, což mělo negativně ovlivnit vyšetření. Policisté Petrůj a Kadlec jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku.

Dalším stíhaným je vlivný podnikatel Ivan Kyselý, který se zodpovídá z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. A čtvrtým obviněným je olomoucký hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD. Čelí obvinění z podplácení. Údajně se snažil uplatit policistu Kadlece, aby zajistil odložení vyšetřování dotačního podvodu týkajícího se olomouckého jezdeckého areálu. Klíčovými důkazy celého případu mají být odposlechy.

Stíhaní neuspěli se stížnostmi, hejtman chce jít k Ústavnímu soudu

Všichni čtyři muži jsou již stíháni na svobodě, policisty i podnikatele Kyselého propustil soud z vazby v polovině ledna. Jediný Rozbořil byl na svobodě po celou dobu. Všichni tvrdí, že jsou nevinní, a proti obvinění podali stížnosti. Nejvyšší státní zastupitelství je zamítlo s odůvodněním, že stíhání je zákonné a důvodné. Rozbořil sdělil, že se chce obrátit na Ústavní soud.

Zatímco stíhaní policisté už svou práci nemohou vykonávat, Rozbořil zůstává nadále hejtmanem. Podpořili ho olomoučtí sociální demokraté i komunisté, kteří s nimi vládnou Olomouckému kraji. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ho vyzýval k odstoupení z funkce marně.