Unesení Češi: Do Bejrútu vyrazí delegace příští týden, Zaorálek zatím ne

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) zatím neodjede do Libanonu, aby se svým protějškem řešil situaci pěti unesených Čechů. Dosud prý nejsou žádné významné informace, kvůli kterým by do země musel odjet ministr. Příští týden se ale do Bejrútu vypraví delegace vedená náměstkem Kulhánkem, a jejíž součástí bude také šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Právě tento útvar má na starosti pátrání po pětici unesených Čechů.

„I když jsme v posledních dnech připravovali cestu do Libanonu, tak mě můj protějšek Džibrán Básil požádal, abych tu cestu odložil. Řekl mi, že se jim nepodařilo shromáždit dostatečné množství informací, aby to ospravedlnilo cestu na úrovni ministra,“ prohlásil Zaorálek po jednání krizového štábu.

Podle něj má česká strana určitá zjištění, která se bude snažit příští týden v Bejrútu porovnat s libanonským vyšetřováním. Zaorálek ale detaily neprozradil: „Je velmi ošemetné vyhodnotit, která z informací je naprosto bezpečná a nemohla by tu situaci zhoršit. Ujišťuji vás, že to co vám neříkám, je dobře zváženo a já to opravdu říct nesmím.“

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře regionální televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec; do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Brífink po jednání krizového štábu (zdroj: ČT24)

Libanonská média spekulovala, že byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je nevlastním bratrem muže zmizelého spolu s Čechy. Jeho rodina to ale popírá. Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu.