Wagenknecht se do služeb státu nevrátí, zůstává ale v ČEZu

Odvolaný náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht nyní nepočítá s tím, že by dál pracoval ve státních službách. Nabídku na post auditora na ministerstvu spravedlnosti odmítl. V Otázkách Václava Moravce řekl, že si chce dát chvíli pauzu a dál se věnovat finančnímu řízení. Ponechat si chce jen funkci člena dozorčí rady ČEZ, kterou vnímá jako odbornou. Pokud by ho ale chtěl i odtud šéf financí Andrej Babiš (ANO) odvolat, nemá s tím problém.

Wagenknecht dostal po odvolaní z funkce nabídku od ministra Roberta Pelikána (ANO). Pro šéfa spravedlnosti měl pracovat jako vrchní auditor. Bývalý náměstek ale funkci odmítl. Mimo jiné nechtěl, aby kvůli němu přišel někdo jiný o místo. „Pokud bych nastoupil, musel by pan ministr někoho jiného odvolat. Myslím, že není vhodné, abych kvůli své pozici de facto ohrožoval jiného člověka, který vykonává svoji práci a možná ji dělá i dobře.“

Ve státních službách navíc Wagenknecht pracovat nechce. Chvíli si dá podle svých slov pauzu a bude se věnovat finančnímu řízení. Z pozice náměstka ministra financí je ale stále členem dozorčí rady ČEZ. Tuto pozici by si rád ponechal. „Vnímám ji jako odbornou. Kvůli svým zkušenostem v oblasti auditu, účetnictví a ekonomiky jsem tuto funkci vzal.“

O rezignaci na post v ČEZu se Wagenknecht zatím s Babišem nebavil. „Pokud by mě chtěl odvolat, tak to beru věcně a nemám s tím problém,“ uvedl. Jako státní úředník nemůže brát za tuto funkci peníze. Až mu ale smlouva na ministerstvu za dva měsíce skončí, bude coby člen dozorčí rady ČEZ brát kolem 50 tisíc korun měsíčně. 

Babiš minulý týden bez udání důvodu odvolal Wagenknechta z funkce prvního náměstka. V souvislosti s novým služebním zákonem mu místo toho nabídl funkci politického náměstka. Tu ale Wagenknecht označil za „trafiku bez kompetencí“ a odmítl ji.

Šestatřicetiletý auditor, kterého Babiš na ministerstvo sám přivedl, se v posledních měsících dostal do sporu s ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou (za ANO). Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadá, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Šlechtová audit označila za neprofesionální a spekulativní. Závěr auditorského týmu ale potvrdila i Evropská komise.

Wagenknecht: Chci si dát chvíli pauzu (zdroj: ČT24)