Chřipková epidemie přijde zřejmě do dvou týdnů

Česká republika se ocitá na prahu chřipkové epidemie. Počet akutních respiračních infekcí narostl za minulý týden o 80 procent, mírně přibývá i záchytů chřipkového viru. V sezoně už v důsledku onemocnění zemřeli čtyři lidé. Podle vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové je epidemie otázkou asi dvou týdnů.

„Napříč republikou se tvoří drobná ohniska a nemocnost má stoupající charakter. Je to v souladu s vývojem situace v Evropě, kde už několik států hlavně na severu hlásí plošnou epidemii. A protože dominujícím virem je subtyp A H1N1, rozvoj epidemie může být v následujících týdnech dost dynamický,“ uvedla Martina Havlíčková pro ČT.

Podle obvykle postupujícího rozšíření chřipky Havlíčková odhaduje, že epidemie přijde ve výhledu asi dvou týdnů. Ačkoli připouští, že stanovit jasný interval je spekulativní. „Než se dostaneme do fáze plošné epidemie, mohou uplynout zhruba dva týdny, nebo o něco  více,“ uvedla.

Havlíčková: Odhady jsou spekulativní, ale epidemie se dá čekat do dvou týdnů (zdroj: ČT24)

Nejvyšší nemocnost podle ní hlásí aktuálně hlavní město Praha, Středočeský a Karlovarský kraj. Ovšem ve všech krajích počty rychle stoupají, podotkla vedoucí chřipkové laboratoře. Martina Havlíčková míní, že tíživost epidemie se nedá úplně odhadovat. Podotýká ale, že před několika lety stejný subtyp způsobil rozsáhlou chřipkovou epidemii. „Neznáme ještě ale ani všechny aspekty, které mohou tíživost současné epidemie předznamenávat,“ dodala.

  • Každoročně v České republice onemocní chřipkou 10 – 30 procent obyvatel. Průměrně na chřipku a komplikace s ní související zemřou 2 tisíce lidí.
  • K nejčastějším komplikacím patří zápal plic, v takovém případě je nutná okamžitá hospitalizace a intenzivní léčba. I za použití prostředků pokročilé medicíny až polovina pacientů s chřipkovým zápalem plic umírá.
  • Proti chřipce je očkováno 6 procent lidí v ČR.
  • Z ohrožených skupin je očkováno 20 až 23 procent seniorů nad 65 let a zhruba 20 procent chronických pacientů. Oběma skupinám přitom vakcinaci hradí zdravotní pojišťovny.