Nepolitická politika nemůže dlouhodobě fungovat, shodují se Sedláček s Lebedou

Nepolitická politika nemůže dlouhodobě fungovat, shodují se Sedláček s Lebedou (zdroj: ČT24)

Z politiky se ztrácí ideologie, domnívá se politolog Tomáš Lebeda. Nové strany politický program ani mít nechtějí, souhlasí s ním ekonom Tomáš Sedláček, který ale zároveň varuje, že lidé v politicích ideovou oporu hledají a pokud ji nenajdou, snadno se přikloní k extremističtějším uskupením.

„Ideologie je něco, co stranám umožňuje dlouhodobě existovat v čase,“ upozornil Lebeda s tím, že strany bez ideového zakotvení přežijí možná pár volebních období. „Nelze očekávat, že takováto hnutí budou fungovat v horizontu desítek let,“ dodal.

„Nové politické strany prokázaly, že nemají žádný program, žádnou ideologii,“ myslí si rovněž Sedláček. „Lidé začínají po politicích chtít ideovou ochranu, na čemž nyní vydělává Hrad,“ poukázal na to, že nevyhraněnost politických stran nahrává popularitě prezidenta Miloše Zemana, který se naopak netají vyhraněnými názory.

Sedláček upozornil, že na druhou stranu ale hledání jistot u nás ještě nevedlo k takovému extremismu jako v sousedních zemích. „U nás se nikdy žádná nacionalistická strana nedostala do vlády,“ poukázal Sedláček na příklad Slovenska, Polska či Maďarska.

Na další specifikum nových stran poukázal Lebeda na příkladu Hnutí ANO vicepremiéra Andreje Babiše, které se, přestože je součástí vlády, staví do opoziční role a vládu kritizuje. Právě Babiš zároveň ukazuje další nebezpečí, kterým je propojení politiky a byznysu. „Trochu se obávám toho nového stylu politiky, který se snaží být neideologický, ale ve skutečnosti je to jen velké propojení velkého kapitálu a politiky,“ řekl Lebeda s tím, že o něco podobného se v Evropě pokusil jen bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. „Obávám se, že kdyby to tak pokračovalo do budoucna, mohlo by se stát, že velké skupiny by přímo ovlivňovaly politiku,“ uzavřel Lebeda.

Vydáno pod