Zákon zpřísňující podmínky soudního znalectví nabral skluz. Stát se znalcem ale bude těžší

Úprava zákona z dílny ministerstva spravedlnosti, která má řešit problémy v práci soudních znalců, nabrala půlroční zpoždění. Ministerstvo každoročně eviduje kolem stovky stížností, nově by se mohly zpřísnit podmínky jmenování znalců i sankce vůči nim. Naposledy se například veřejně přetřásal posudek znalce Radka Matlacha v případu zdravotní sestry z Rumburku. Ta byla obvinění z vražd draslíkem zproštěna, její advokátka na znalce podala stížnost.

„Zaregistrovali jsme připomínky poměrně zásadního rázu, které nás vedly k tomu, že tam, některé věci dopracováváme,“ řekl pro ČT ke zpoždění normy ministr Robert Pelikán. Vládě měl návrh předložit koncem minulého roku, zpoždění ale bude asi půlroční.

Svůj návrh v minulých dnech předložila opoziční TOP 09, která kvůli zpoždění chce prosadit vlastní změny. „Vláda opakovaně nepředložila, byť to má v legislativním plánu prací, nový zákon o znalcích. Jsme v druhé půli volebního období a lhůty jsou nemilosrdné,“ poukazuje na skluz poslanec Martin Plíšek.

Prohřešky znlaců by mohly být vedeny v evidenci

„Přimlouvám se za to, aby návrh byl signálem ministerstva spravedlnosti, že to je problém a že se tím problémem chceme zabývat ještě v tomto volebním období,“ apeluje na rychlejší práci Pelikánův koaliční kolega Jeroným Tejc.

Události ČT: Zákon o znalcích má půl roku zpoždění (zdroj: ČT24)

V návrhu ministerstva by se měla změnit vstupní zkouška pro výkon soudního znalce, povinné vzdělávání a zpřísnit by se měly i postihy. Ostřejší podmínky by se týkaly vyšších finančních postihů, ale pochybení znalců by se třeba také evidovaly ve veřejně přístupné databázi. V současnosti pro jmenování soudním znalcem stačí, když zájemce chce a má znalosti a zkušenosti z oboru.

Kauza zdravotní sestry v Rumburku

Zdravotní sestru Věru Marešovou zprostil soud obžaloby z vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Státní zástupce pro ni žádal doživotí. Podle krajského ústeckého soudu nebylo prokázáno, že se skutky staly. Obžaloba Marešovou vinila ze zabíjení pacientů jednotky intenzivní péče draslíkem. Revizní posudek ale otravu draslíkem nepotvrdil.

Radek Matlach přitom ve svém původním posudku otravu draslíkem potvrdil. „Logická argumentace proti tomu, co říkáme, není. Takže nemám důvod něco měnit,“ komentuje svůj posudek i po osvobozujícím rozsudku pro Marešovou. Ovšem posudek si bude muset obhájit znovu, advokátka Iva Jónová ho oficiálně napadla: „V tuto chvíli budeme podávat podnět předsedovi Krajského soudu v Ústí nad Labem k tomu, aby zahájil správní řízení ohledně zpracovaného posudku pana doktora Matlacha.“ Hrozí mu pokuta až 200 tisíc korun, v krajním případě i vyškrtnutí ze seznamu znalců.

Vydáno pod