Přerozdělení peněz pomůže pojišťovnám, které mají více chronických pacientů

Podle novely, kterou se v pondělí bude zabývat vláda, se pojišťovnám mají kompenzovat vysoce nákladní pacienti. Na diabetiky či hypertoniky mají dostat zdravotní pojišťovny víc peněz. Do systému touto změnou další peníze nepřitečou, budou ale lépe rozděleny, řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Změna bude výhodná pro ty pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů, což je zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna. Mohly by jí tak ročně stoupnout příjmy o stovky milionů korun. Pro většinu zaměstnaneckých pojišťoven změna výhodná nebude, o tyto peníze naopak přijdou. Letos dají pojišťovny na péči zhruba 250 miliard korun.

V současné době si pojišťovny přerozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. To by mělo zabránit, aby měly zájem jenom o mladé a zdravé pojištěnce. „Nicméně na základě analýz jsme došli k tomu, že jenom tato dvě kritéria nedostačují. Chceme více zohlednit prvek počtu skutečně nemocných, chronických pacientů, proto se zavádí přerozdělení také podle průměrné spotřeby léků,“ uvedl ministr.

Přerozdělení peněz pomůže pojišťovnám, které mají více chronických pacientů (zdroj: ČT24)

Zákon by měl motivovat pojišťovny, aby usilovaly při náboru o nemocné pacienty a pak pro ně chystaly preventivní programy, které by snížily náklady na jejich léčení tím, že zabrání komplikacím.

Kompenzace za mimořádně nákladné pacienty znamená, že riziko budou sdílet všechny pojišťovny, takže pro mateřskou pojišťovnu nebudou takovou finanční zátěží. Vzniknou nové nákladové skupiny podle spotřeby léků, některé nemoci mohou být léčeny jednoduššími a levnějšími léky, od určitého stupně dražšími, například biologickými. „To se při přerozdělení zohlední, aby pojišťovna neměla jakkoli tendenci se jich zbavovat,“ doplnil náměstek Tom Philipp.

Pojišťovnám se budou kompenzovat vysoce nákladní pacienti (zdroj: ČT24)

Návrh vítá i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Tento návrh vítám, je známo, že pojišťovny soutěží o zdravé pacienty, kteří přispívají do systému,“ řekl Heger. „Tento systém motivuje pojišťovny k tomu, aby měly zájem i o nemocné pacienty,“ dodal.