Nové dálniční známky lze padělat, celníci už zadrželi falza

Nové dálniční známky sice mají být lépe zabezpečené, celníci však již odhalili první padělky. Lidé proto musí být při nakupování kuponů opatrní. Falešné známky lze při pečlivějším průzkumu rozpoznat – obsahují drobné chyby v textu a chybí jim některé bezpečnostní prvky.

  • Nejsnazší způsob, jak poznat padělanou dálniční známku podobnou těm, které celníci nalezli, je kontrola zadní strany, kde v německém textu chybí přehláska nad u ve slově „für“.
  • Padělkům také chybí mikrotext a druhá vrstva čárových obrazců.
Falešná dálniční známka
Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Řidiči, který falešnou dálniční známku použije, hrozí stejný postih jako tomu, který jede zcela beze známky – pětitisícová bloková pokuta anebo až stotisícový postih ve správním řízení. Ministr dopravy Dan Ťok řidičům doporučil, aby se vyhnuli nákupu zlevněných kuponů. „Lidé by měli být při nákupu opatrní zejména tehdy, když jsou jim nabízeny kupóny za nižší ceny, protože hrozí riziko, že se nejedná o pravý dálniční kupón,“ uvedl.

Podle ministerstva je naopak vhodné dálniční kupony pořídit na některém z oficiálních prodejních míst. Jejich seznam je na webu Státního fondu dopravní infrastruktury.

UDÁLOSTI: Ani nové tvary nebrání padělání dálničních známek (zdroj: ČT24)

Loni celníci objevili stovky padělaných dálničních známek. Letos proto přibylo ochranných prvků a také se změnil jejich tvar. Ke kontrole pravosti mohou celníci nově použít laserové pero. Ceny zůstaly stejné, celoroční kupon stojí 1500 korun, měsíční 440 a desetidenní 330 korun.