Policejní akce odhalila přes 650 nezletilých, kteří pili alkohol

Policejní akce v restauracích odhalila v závěru loňského roku 660 dětí a mladistvých, kteří pili alkohol. Kontrola proběhla od října do prosince: policisté navštívili čtyři tisíce podniků a zkontrolovali celkem 18 tisíc lidí. Nejvyšší hodnotu – 3,25 promile – nadýchal chlapec ze Středočeského kraje. Další celorepublikovou akci chystá policie před letními prázdninami.

Požití alkoholu policisté zjistili u 638 mladistvých od 15 do 18 let a u 22 dětí mladších 15 let. U osmi nezletilých také zaznamenali i zneužití omamných látek. Policie přitom dopředu avizovala, že budou kontroly probíhat. 

Akce reagovala na dlouhodobé výzkumy, podle nichž v Česku roste počet dětí, které mají zkušenosti s alkoholem. Podle OECD vzrostl od roku 2002 počet takových dětí ze 70 na 94 procent. Mladí Češi tak dlouhodobě obsazují přední příčky v Evropě v této nelichotivé statistice.

Podle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška je v Česku problém v tom, že podávání alkoholu nezletilým tolerují vedle provozovatelů restaurací také rodiče: „Rodiče, kteří si své děti přišli vyzvednout na policejní oddělení, často argumentovali, že i oni jako mladí zkoušeli alkohol, a chování svých dětí ve většině případů omlouvali.“

Policie představuje výsledky kontrol (zdroj: ČT24)

„Problém tu existuje a spolu s ním vysoká tolerance celé společnosti, která ukazuje, že v naší zemi jsou zákony jedna věc, ale jejich dodržování věc druhá. I z našich průzkumů vyplývá, že 87 procent mladistvých vnímá dostupnost alkoholu jako velmi snadnou,“ konstatoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Stát chce omezit spotřebu alkoholu i kouření

I z toho důvodu chce Česko do pěti let snížit kouření alespoň o osm procent a spotřebu alkoholu o pět procent, v desetiletém výhledu pak dokonce o 30 procent. Pomoci má třeba zákaz kouření v restauracích, zdražení alkoholu i cigaret či omezení prodejních míst. Počítají s tím plány opatření boje proti pití alkoholu či kouření na příští tři roky.

Uvažuje se i o zdražení alkoholu či vyšších sankcích pro provozovatele za to, že v jejich podniku budou opilé děti. „Hlavním cílem je snížit spotřebu alkoholických nápojů o 3,5 procenta čistého lihu na osobu do roku 2018 a o pět procent do roku 2020. Chceme posunout první zkušenost s pitím o tři roky," dodala náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Teď pije alkohol denně asi 12,5 procenta lidí starších 15 let a půměrný Čech vypije ročně kolem osmi či devíti litrů alkoholu.