Exšéf litoměřické věznice Líbal se měl nelegálně ozbrojovat. GIBS rozšířila obvinění

Státní zástupce rozšířil trestní stíhání bývalého šéfa litoměřické věznice Tomáše Líbala o nedovolené ozbrojování. ČT to sdělil státní zástupce Roman Tibitanzl z Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Líbal je od loňského srpna obviněn také z vydírání a podplácení. Vyšetřování by podle slov státního zástupce mělo skončit nejpozději v půlce února.

„Dne 30. listopadu 2015 bylo rozšířeno trestní stíhání proti obviněnému pro přečin nedovolené ozbrojování. Vyšetřování bude skončeno nejpozději do 15. února 2016, když do tohoto data byla prodloužena lhůta vyšetřování,“ řekl ČT státní zástupce Tibitanzl.

Státní zastupitelství v srpnu loňského roku obvinilo exředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala a následně ho zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle vyjádření Vězeňské služby je podezřelý z toho, že se pokusil vydírat a uplácet tehdejšího generálního ředitele Vězeňské služby Pavla Ondráška, který na případ upozornil.

Líbal, který na generálním ředitelství působil za Ondráškova předchůdce Petra Dohnala, skončil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby v srpnu 2014. Ondrášek jeho místo zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

Kromě údajného vydírání se kauza týká i některých zakázek Vězeňské služby. Líbal byl z vazby propuštěn v listopadu loňského roku po třech měsících.