Chovanec: Sexuální násilí se dalo očekávat

Sexuální násilí, k němuž došlo v německých městech o silvestrovské noci, se dalo očekávat, řekl v rozhovoru pro Týden v politice ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle něj je podstatné, aby lidé mohli státu důvěřovat a o podobném dění otevřeně informovat. Chovanec také předeslal, že vláda připravuje nový balíček protiteroristických zákonů.

Předsednictvo KDU-ČSL v týdnu vyslovilo požadavek, aby se vláda dohodla na výzvě k uskutečnění mimořádného zasedání Evropské Rady k případům sexuálního násilí. Podle Chovance už takový požadavek vyslovil slovenský premiér Robert Fico, proto stačí se k němu pouze připojit. „V tomto držíme jednotnou rétoriku Visegrádské čtyřky a podporujeme Slováky, aby summit byl. Obávám se, že je tu ještě jedna nová skutečnost, a to je atentát v Turecku. Byť Turecko není v Evropské unii, byl tento atentát veden proti evropským cílům, přesněji řečeno zahynuli evropští občané, většinou Němci. I to bude silně rezonovat v mediálním i politickém prostoru,“ podotkl ministr vnitra.

Podle něj jsou události silvestrovské noci v německých městech problém, který se dal dopředu očekávat. „Bavili jsme se o tom, na tato rizika jsme upozorňovali. Mě spíš zaráží autocenzura, nebo jak to nazvat, protože německá veřejnost se o událostech dozvěděla velice pozdě. Obávám se, že jde o nebezpečný precedens. Aby lidé věřili státu, musí mít pocit, že jim říká pravdu. Když se někdo rozhodne páchat tuto trestnou činnost a dopouštět se násilí na ženách, pak je nutné ho chytit a potrestat. Na druhou stranu je potřeba říct veřejnosti, co se stalo,“ komentoval Chovanec skandál v rozhovoru pro pořad ČT24 Týden v politice.

Průzkum ukazuje, že důvěra Němců ve zvládnutí migrační krize klesá

Sami Němci jsou rozděleni v naději, že se země zvládne vypořádat s úkoly spojenými se současnou migrační krizí. Zhruba polovina jich pochybuje o tom, že to jejich země zvládne. V prvním průzkumu po skandálu, který vyvolaly sexuální útoky migrantů na ženy během silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem i jiných německých městech, 44 procent respondentů konstatovalo důvěru v to, že Německo problémy zvládne. Průzkum veřejného mínění Deutschlandtrend zadává veřejnoprávní televize ARD. Od posledního průzkum počet „optimistů“ klesl. V říjnu 2015 se s názorem kancléřky Angely Merkelové, že Německo je silná země a krizi zvládne, ztotožnilo ještě 49 procent respondentů. Skeptických tehdy bylo 48 procent dotázaných.

Týden v politice: Rozhovor s Milanem Chovancem (zdroj: ČT24)

Protiteroristický balíček

Hnutí Úsvit vyzvalo českou vládu, aby přijala slovenský balíček nových zákonů proti terorismu a podpoře terorismu. Ministr vnitra Milan Chovanec ale tvrdí, že není potřeba se po někom „opičit“, vláda má připravený vlastní balíček přizpůsobený podmínkám České republiky. „Máme svoji analýzu a jsme připraveni dotáhnout ji do legislativní tečky, to znamená do podoby konkrétního zákona,“ předeslal ministr.

Podle vyjádření vládních legislativců jsou návrhy poslanců hnutí Úsvit, kteří je zpracovali podle slovenských balíčků, v rozporu s ochranou lidských práv. Slovenská vláda je navrhla a prosadila v reakci na listopadové útoky v Paříži. Úsvit chtěl do zákonů prosadit prakticky automatické vazební stíhání pro lidi podezřelé z terorismu a trestní odpovědnost firem za podporu teroristických skupin. Trestný čin podpory terorismu pak měl být rozšířen i na financování aktivit, které s ním souvisejí nepřímo.

Podle vládních legislativců návrh Úsvitu nerespektuje základní východiska konstrukce trestní odpovědnosti a trestání v českém právním řádu, je chybně zpracovaný a je v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.