Váňa: Evropa chce zbytečně omezovat držitele zbraní a zapomíná na pašeráky

Roman Váňa: Rozumné věci, které ve směrnici jsou, máme dávno implementovány (zdroj: ČT24)

Evropské komisi se mimořádným způsobem podařilo spojit českou politickou scénu. Příčinou je její návrh směrnice o regulaci palných zbraní. Podle hosta Interview ČT24 Romana Váni (ČSSD), jenž předsedá bezpečnostnímu výboru Poslanecké sněmovny, by při zavedení pravidel nejenom mohlo hrozit vězení dětem s „pistolí“ z hračkářství, ale také by mohla výrazně poškodit evropskou ekonomiku. Proti tomu se ale Evropská komise ohrazuje.

Společnosti jako Heckler & Koch, Steyr nebo Česká zbrojovka jsou takříkajíc živoucími legendami zbrojařství. Předseda sněmovního bezpečnostního výboru upozornil, že by je spolu s celou Evropskou unií mohla výrazně poškodit navrhovaná nová směrnice o zbraních. Směrnice totiž místo aby končila tím, že zakazuje plně automatické zbraně, tím teprve začíná.

Podle Romana Váni by její zavedení znamenalo i znemožnění výroby automatických zbraní v EU. „To znamená, že zbraně pro naše ozbrojené složky bychom museli nakupovat mimo Evropskou unii. To je zcela absurdní,“ podotkl. Výrobu zbraní by navíc zkomplikovala zvažovaná licence pro výrobu součástí, jako jsou dřevěné pažby.

Terminologické neznalosti autorů návrhu potom připisuje Roman Váňa nejdiskutovanější část směrnice, která stanoví, že by se za střelnou zbraň považovalo vše, co jako palná zbraň vypadá. Tedy i hračky, airsoftové a paintballové zbraně nebo zapalovače ve tvaru zbraní. Na podobné restrikce jsou sice zvyklí cestující v letadlech, ale v případě, že by se návrh směrnice skutečně promítl do národní legislativy, nehrozilo by cestujícím pouhé zabavení „zbraně“. Bez zbrojního pasu by jim potom podle zákona hrozilo i deset let vězení.

Že by se směrnice takto projevila v běžném životě, však Evropská komise důrazně odmítá. „V žádném případě není cílem zakazovat hračky, sportovní, historické či myslivecké zbraně,“ uvedla mluvčí českého zastoupení EK Karolína Kottová.

Komise má křivou mušku: Terčem má být nelegální obchod

Za největší problém směrnice ale považuje předseda bezpečnostního výboru její špatné zaměření. Cílí totiž – kromě dětí, airsoftových nadšenců a zbrojovek vyrábějících automatické zbraně – na legální držitele palných zbraní. „Držitelé zbraní jsou vždy občané, kteří respektují zákon. Jinak by zbrojní průkaz nemohli mít,“ poukázal host Interview ČT24.

Evropská komise se podle něj má spíše zaměřit na nelegální obchod se zbraněmi, který EU zatím nedokáže účinně omezit. „Je třeba bojovat proti pašování zbraní, což obvykle jde ruku v ruce s pašováním narkotik. Dnes je ve velmi blízkém okolí Evropy několik konfliktů, ve kterých se ztratilo velké množství automatických zbraní,“ zdůraznil Roman Váňa. Připomněl přitom, jak dlouho trvalo komisi připravit jednotná pravidla pro znehodnocování zbraní – od roku 2008 až do loňského podzimu. Nejednotných pravidel přitom podle poslance využívali teroristé, kteří nakupovali znehodnocené zbraně a v jiných státech je opět zprovoznili.

Karolína Kottová však upozornila, že směrnice ve skutečnosti míří právě proti nelegálnímu obchodu a napravuje nedostatky legislativy některých zemí. „Umožňují únik původně legálně držených zbraní na černý trh. Komise svým návrhem chce postihnout tyto slabiny,“ uvedla mluvčí českého zastoupení komise.

Politické spory jdou stranou, směrnice vadí všem

Ve své kritice směrnice není sám. Zdaleka přitom nejde jen o reklamní kampaň Svobodných, kteří na plakátech požadují „zbraň každému rozumnému člověku“. Již v prosinci návrh ostře kritizoval europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09). Poukázal například na podivnou terminologii, kterou autoři návrhu vytvořili. „Používají třeba termín jako poloautomatická zbraň, která se podobá automatické. Kdo to kdy viděl, aby právní předpis hovořil o určité nápodobě a takto definoval zbraň?“ poznamenal.

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec odkázal na zkušenosti ze Spojených států, ze kterých odvodil, že příliš velká regulace držení zbraní nepřináší vyšší bezpečnost. „Když se podíváte na tabulky jednotlivých států, čím větší restrikce, tím vyšší zločinnost v jednotlivých státech. Největší restrikce jsou ve státě New York, a tam je vůbec největší zločinnost z celých Spojených států,“ upozornil Štefec. Dodal, že 95 procent střeleckých útoků v New Yorku probíhá s nelegálně drženými zbraněmi.

Vyváženému českému zákonu může Brusel jen uškodit

Roman Váňa je přesvědčen, že pokud by chtěly Spojené státy jednotně regulovat přístup ke zbraním – což není od věci, protože prezident Barack Obama chystá zbraňovou reformu – mohly by se inspirovat v Česku. Tuzemský zákon považuje předseda bezpečnostního výboru za nejlepší v Evropě a snad i na světě. Je podle něj vyvážený co do práv a povinností držitelů zbrojních průkazů. Zásahy z Bruselu tak mohou český zbrojní zákon pouze zhoršit.

Toho si ale snad jsou vědomi i jeho předkladatelé. Podle poslance si k předložení návrhu nevybrali dobu bezprostředně po teroristických útocích v Paříži náhodou. „Předtím roky ležel v šuplíku. Zcela nepochybně byl napsán k úplně jinému účelu. Účel, který je prezentován – že je to pro boj s terorismem – v něm vůbec není obsažen,“ poukázal.

O tom, že je potřeba, aby lidé byli ozbrojeni, je předseda bezpečnostního výboru přesvědčen. Ideálního stavu, kdy by každému, na koho by dotírali zločinci, včas přispěchali na pomoc policisté, totiž nelze dosáhnout. „Tak jako u každého domu nestojí hasičské auto a nečeká, až dům začne hořet, tak nestojí u každého občana policista a nečeká, až bude přepaden,“ podotkl Roman Váňa. Dodal, že není třeba, aby každý měl u sebe palnou zbraň. Ozbrojit se lze i pepřovým sprejem, ale dokonce i vědomostmi – třeba vědět, zda plánovaná cesta nevede například neosvětleným parkem, a případně trasu změnit.