Mimořádný dohled skončil, vnitro už se útoku neobává

Policie ukončila část mimořádných bezpečnostních opatření, která platila od listopadových teroristických útoků v Paříži. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že Česko nemá informace, že by hrozil teroristický útok. Policie tak například zmírní dohled nad nákupními centry. Nadále pro ni platí stupeň bdělosti.

Zvýšená bezpečnostní opatření začala v Česku platit bezprostředně po teroristických útocích v noci na 14. listopadu. Policie zesílila dohled nad nákupními centry, letišti či francouzskou ambasádou. Podle ministra vnitra trvala opatření do konce minulého roku, neplatí tedy téměř již dva týdny. „V mezidobí se nic nestalo,“ podotkl.

Prodlužovat mimořádná opatření není podle Milana Chovance potřeba. Nemá informace, že by mohla být země ohrožena. „Nemáme informaci, že by na území České republiky hrozil nějaký teroristický úrok nebo vyšší míra kriminality,“ shrnul ministr.

Před Vánoci oznámila další zesílení bezpečnostních opatření pražská policie. Vedení města spolu s pořadateli vánočních trhů také zrušili slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) řekla, že jí to „káže svědomí“. Předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija krok města kritizovala, hovořila o „hysterii kolem rozsvěcení vánočního stromku, kterou vyvolala paní primátorka“.

Ministerstvo vnitra na sklonku minulého roku také začalo připravovat bezpečnostní audit státu a přišlo s návrhem na zavedení bezpečnostních stupňů. Letos se jimi bude zabývat vláda a také Bezpečnostní rada státu. Stupně mají být tři plus nultý stupeň označující ideální stav. Současná situace po skončení mimořádných opatření odpovídá plánovanému stupni jedna.