Neduhy českých věznic: Přeplněné cely nebo malá odměna za práci odsouzených

Malé odměny odsouzených za práci při výkonu trestu, přeplněné věznice nebo nedostatečná pomoc se začleňováním do společnosti po odpykání trestu. To jsou podle Rady vlády pro lidská práva největší potíže českého vězeňství. Její zprávu ve středu projednal Sobotkův kabinet a slibuje nápravu.

Zvýšit se má právě odměňování vězňů za vykonanou práci, které se neměnilo už 15 let. Vězni si teď mohou při výkonu trestu vydělat částku od 4500 do 9000 korun. Z toho však musejí platit náklady výkonu trestu – ty jsou až 1500 korun.

„Odměna je použita na tři části – na úhradu nákladů výkonu trestu, na úhradu pohledávek vzniklých trestním řízením a na potřeby odsouzených,“ dodává náměstek z Generálního ředitelství Vězeňské služby Pavel Horák. Pro vlastní potřebu si vězni kupují zejména cigarety či tabák, kávu nebo hygienické potřeby. 

Odborníci kritizují také přeplněnost českých věznic: ta teď dosahuje celkově 104 %, nejhorší situaci hlásí věznice v Odolově, kde je naplněnost 130 %, podobně jsou na tom i zařízení v Kuřimi nebo Heřmanicích. „Počty osob jsou u nás až násobné oproti některým jiným evropským zemím, pravděpodobně je ta trestní politika nastavena tak, že máme zbytečně mnoho lidí ve vězení, místo toho, abychom používali alternativní tresty,“ domnívá se ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). 

Odměna za práci vězňů se má zvýšit (zdroj: ČT24)

Další výtka pak poukazuje na takřka minimální pomoc při začleňování vězňů do společnosti po skončení trestu. Až 70 procent bývalých vězňů se proto vrací zpět za mříže. Stejnou věc zmiňoval také ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), když představoval novou koncepci vězeňství do roku 2025. 

Jejími hlavními body jsou dluhové poradenství či vzdělávání a především zaměstnávání vězňů. Plán, který podle Pelikána vznikal zhruba rok, je pojatý jako cesta odsouzeného, na jejímž konci by mělo být jeho začlenění do společnosti.

Ve spolupráci s ministerstvem práce chce ministerstvo spravedlnosti vytipovat, jaké profese jsou na trhu práce potřebné, a tomu přizpůsobit nabídku rekvalifikačních kurzů. Vězni by také měli mít k dispozici poradenství ohledně svých finančních problémů, protože právě dluhy jsou významnou příčinou recidivy.