Česká ambasáda v Damašku by mohla distribuovat pomoc z celé EU

České velvyslanectví v Damašku by se mohlo stát výhradním distributorem humanitární pomoci z Evropské unie pro Syřany. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová o to požádala během své pondělní návštěvy v Česku ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), řekl ČTK diplomatický zdroj. Potvrdil tak informaci Newsweek Česko.

Ministerstvo zahraničí upřesnilo, že bylo české velvyslanectví pověřeno, aby zjistilo možnosti poskytování humanitární pomoci na území Sýrie. „Ambasáda v Damašku dostala za úkol sondovat možnosti poskytování humanitární pomoci v rámci Sýrie v nejohroženějších místech,“ uvedla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Podle ní je celý proces teprve na začátku a není zcela jasné, zda by český úřad byl jediným distributorem pomoci od států osmadvacítky.

Jiná země EU už ale na území Sýrie své velvyslanectví nemá – Česko zůstalo jediným členem osmadvacítky, který své velvyslanectví v Damašku zachoval i po vypuknutí občanské války. Český úřad na místě zastupuje i americkou diplomacii a velvyslankyně Eva Filipi platí za uznávanou odbornici na situaci v Sýrii.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že vítá zájem Federiky Mogheriniové o zapojení české ambasády v Damašku. „Vnímám to jako velké ocenění české diplomacie v tomto regionu,“ uvedl. Podobně se vyjádřil i státní tajemník pro EU Tomáš Prouza. 

Podle aktuálních informací OSN jsou na území Sýrie místa, kde lidé umírají hlady a nutně potřebují lékařskou pomoc. Kritická je situace ve městě Madájá, které půl roku obléhá syrská armáda. Další případy hladovění pak humanitární pracovníci podle OSN zaznamenali také v šíitských enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 20 tisíc lidí.