Získat peníze se stavebního spoření svých dětí? Půjde to i bez soudu

Peníze ze stavebního spoření, které je napsané na děti, budou moci rodiče vybrat i bez svolení opatrovnického soudu. Má to ale podmínku – souhlasit musí oba zákonní zástupci, navíc musí uplynout šest let spoření. S takovým kompromisem souhlasí poslanci napříč stranami. Změna by mohla platit od července.

Povinnost soudních řízení začala platit proto, aby rodiče nevyužívali naspořené peníze jinak než ve prospěch dětí. Měli by je použít například na přestavbu dětského pokoje. Soudům však změna přinesla nárůst práce, loni řešili odhadem 7000 případů.

V Česku je kolem tří a půl milionu smluv o stavebním spoření a zhruba sedm set tisíc z nich se týká dětí.

ODS navrhla úplně vynechat opatrovnický soud. Přes odpor koalice zákon nakonec do dalšího kola schvalování prošel, teď ODS přichází s další úpravou, která by měla přinést i hlasy koaličních poslanců. „Pokud oba rodiče souhlasí a uplynula doba spoření, to znamená, že už se nepřichází o úroky, pak stačí jejich souhlas a už nemusí k soudu,“ přiblížil poslanec Marek Benda (ODS).

Peníze ze stavebního spoření dětí i bez soudu (zdroj: ČT24)

Pokud ale bude chtít někdo vypovědět smlouvu dřív, cesta do soudní síně ho nemine. Pro změnu jsou i další strany a podporu zvažuje také ministerstvo spravedlnosti. Podle něj je zásadní, aby si rodiče uvědomili, že takto naspořené peníze patří a mají sloužit dětem. „Podmínka souhlasu obou rodičů je natolik jasná a zřejmá, že není nutné soudní rozhodování, proto tuto změnu podpořím,“ řekl poslanec za TOP 09 Martin Plíšek.